Την σθεναρή στήριξή του στις διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης γνωστοποίησε ο Φρανσουά Ολάντ στη διευρυμένη συνάντηση που είχε με τον Αλέξη Τσίπρα και υπουργούς των δύο χωρών στο Μαξίμου.

«Η Γαλλία φιλοδοξεί να αποτελέσει την γέφυρα μεταξύ Ελλάδας και θεσμών» είπε στη σύσκεψη ο γάλλος Πρόεδρος, δήλωση που αποτιμάται ιδιαιτέρως θετικά από την ελληνική πλευρά, τόσο για την εφαρμογή του προγράμματος όσο και για στην έναρξη της συζήτησης για ελάφρυνση του χρέους.

Στη διευρυμένη σύσκεψη με τον κ. Ολάντ ο έλληνας Πρωθυπουργός έθεσε έξι θέματα:

  • «Κόκκινα» δάνεια, στα οποία η Αθήνα ότι δεν αφήνει περιθώρια υποχώρησης απέναντι στις απαιτήσεις των θεσμών
  • Ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών
  • Ελάφρυνση χρέους
  • Συλλογικές συμβάσεις
  • Ασφαλιστικό
  • Ιδιωτικοποιήση του ΑΔΜΗΕ

Παρών ήταν και ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος ενημέρωσε τους κ.κ. Τσίπρα και Ολάντ για την πορεία των διαπραγματεύσεων με το κουαρτέτο και συμφωνήθηκε να παρασχεθεί βοήθεια από τους Γάλλους σε ζητήματα γραφειοκρατίας, διοίκησης του κράτους και φορολογικής διοίκησης

Είναι χαρακτηριστική η αναφροά του κ. Τσακαλώτου στο παράδειγμα με μια νοσοκόμα που για να πάρει μια απλή μετάθεση, απαιτούνται επτά υπογραφές, επισημαίνοντας έτσι ότι αυτό το στρεβλό μοντέλο διοίκησης πρέπει να αλλάξει.

Ενημέρωση στον γάλλο πρόεδρο και τον Πρωθυπουργό, κ. Τσίπρα, παρείχε και ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστετυικής Πολιτικής για το προσφυγικό, παρουσιάζοντας τα ελληνικά αιτήματα προς την Ευρώπη. 

Στη δεύτερη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε σε επίπεδο υπουργών, με επικεφαλής της γαλλικής αποστολής τον ΥΠΟΙΚ, Μισέλ Σαπέν, συμμετείχαν εκ μέρους ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς, ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, ο υφυπουργός ΕΣΠΑ Αλέξης Χαρίτσης, ο Δημήτρης Μάρδας, ο Λ. Λαμπρινίδης και ο διευθυντής του οικονομικού γραφείου του Πρωθυπουργού, Δημήτρης Λιάκος

Επί τάπητος τέθηκε η καλύτερη αξιοποίηση του πακέτου Γιούνκερ, η παροχή τεχνογνωσίας εκ μέρους της Γαλλίας για την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας, ενώ συμφωνήθηκε η προώθηση επενδυτικών σχεδίων σε τομείς όπως ο τουρισμός, ο πολιτισμός, οι υποδομές και ο αγροτικός τομέας. Επίσης, συμφωνήθηκε η άμεση υλοποίηση ελληνογαλλικών συνεργασιών για την επέκταση σε τρίτες αναδυόμενες οικονομίες. 

Οι επενδύσεις είναι το βασικό μενού της διήμερης επίσκεψης Ολάντ στην Αθήνα και στο πλαίσιο αυτό, το απόγευμα θα έχει σειρά συναντήσεων με γάλλους επενδυτές ο κ. Παππάς. 

Εμπόδια στη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς

Κυβερνητικές πηγές, σε ερώτηση δημοσιογράφων τι εννοούσε ο Πρωθυπουργός όταν είπε ότι κάποιοι επιχειρούν δια της πλαγίας οδού να θέσουν εμπόδια στη διαπραγμάτευση, ανέφεραν ότι πίσω από τους θεσμούς υπάρχουν άλλα πράγματα. Όταν ρωτήθηκαν εάν βλέπουν πίσω από παράλογα αιτήματα των θεσμών τη Γερμανία, οι ίδιες πηγές δεν το απέρριψαν, απάντώντας με νόημα «βλέπουμε διάφορα πράγματα»…

Αυτό που εκτιμά η ελληνική πλευρά είναι ότι ορισμένοι παράγοντες έχουν ως στόχο να τραβήξει σε μάκρος η διαπραγμάτευση με τους θεσμούς, ώστε να καθυστερήσει η  ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, η αξιολόγηση και κατ'επέκταση η συζήτηση για το χρέος