Στη Σλοβενία βρέθηκε ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος, για να συναντηθεί με την εκεί ηγεσία για την διαχείριση της προσφυγικής κρίσης και ενόψει του Εκτάκτου Συμβουλίου Κορυφής Δυτικών Βαλκανίων της ερχόμενης Κυριακής.

Ο κ. Αβραμόπουλος είχε συνομιλίες και συναντήσεις με τον Πρωθυπουργό κ. Miro Cerar, τον Υπουργό Εξωτερικών κ. Karl Erjavec, την Υπουργό Εσωτερικών κα Vesna Györkös Žnidar. Συναντήθηκε επίσης και με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Σλοβενίας κ. Borut Pahor.  

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος, κατά την επίσκεψή του υπογράμμισε το πνεύμα αλληλεγγύης και υπευθυνότητας, που διέπει την πολιτική της Σλοβενίας απέναντι στο Μεταναστευτικό και τους κανόνες της ΕΕ και δήλωσε, ότι η Επιτροπή στέκεται στο πλευρό της και ότι θα την στηρίξει σε τεχνικό και οικονομικό επίπεδο.

Συγκεκριμένα η χρηματοδότηση για την αντιμετώπιση της παρούσας κατάστασης στο μεταναστευτικό, που για τη χρονική περίοδο 2014-2020 ανέρχεται σε 56 εκατομμύρια ευρώ αλλά και σε έκτακτη χρηματοδότηση εφόσον προκύψει ανάγκη.

Ο κ. Αβραμόπουλος εξάλλου, αναφερόμενος στο Έκτακτο Συμβούλιο Κορυφής Δυτικών Βαλκανίων της Κυριακής, δήλωσε ότι «είναι ένα ακόμα δείγμα της δέσμευσης και της αποφασιστικότητας της Επιτροπής Γιούνκερ να αντιμετωπίσει τη μεγάλη αυτή πρόκληση».

Εκτίμησε δε, ότι θα αποτελέσει ένα ακόμα σημαντικό βήμα μπροστά για τη συλλογική και συντονισμένη αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, με την επίτευξη κοινών στόχων και κοινής προσέγγισης των χωρών.

«Ο χειμώνας είναι ήδη εδώ», επισήμανε ο κ. Αβραμόπουλος, προσθέτοντας ότι «όλες οι χώρες έχουν την υποχρέωση να προστατεύσουν και να πλαισιώσουν αυτούς τους ανθρώπους που βρίσκονται κυριολεκτικά στο δρόμο για εβδομάδες ή μήνες».

«Καμία χώρα δεν μπορεί να το καταφέρει αυτό μόνη της. Είναι η ώρα να αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες μας και να αρχίσουμε να φέρνουμε αποτελέσματα μέσα από τη συνεργασία μας», κατέληξε.