Τον δρόμο για εξονυχιστικό έλεγχο από ορκωτούς λογιστές προκειμένου να διαπιστωθούν τα πραγματικά γεγονότα πήραν οι υποθέσεις των υπουργών Γιώργου Σταθάκη  και Αλέκου Φλαμπουράρη. Ο υπουργός Οικονομίας ελέγχεται για παράνομο πλουτισμό για την υπόθεση του 1 εκατ. ευρώ, ενώ στον έλεγχο του υπουργού Επικρατείας θα συμπεριληφθή και η καταγγελία Θεοχάρη περί «μαύρων ταμείων».  

Αυτό αποφάσισε η επιτροπή  πόθεν έσχες που συνεδρίασε σήμερα στη  Βουλή υπό τη  νέα της σύνθεση. Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά στην υπόθεση του κ. Φλαμπουράρη, το πόθεν έσχες του οποίου δεν έχει ακόμα ελεγχθεί (καθώς οι ορκωτοί λογιστές βρίσκονται στις χρήσεις του 2012), δόθηκε εντολή στους λογιστές να αναλάβουν κατά προτεραιότητα τον έλεγχο και να ετοιμάσουν το συντομότερο δυνατό τη σχετική έκθεση.

Στον έλεγχο, μάλιστα, θα συνυπολογιστεί και η καταγγελία Θεοχάρη περί μαύρων ταμείων, ενώ θα επισυναφθεί και ο τελευταίος ισολογισμός της εταιρίας πριν από την κατάθεση του πόθεν έσχες από τον υπουργό.

Σε ό,τι αφορά την υπόθεση του  κ. Σταθάκη, η επιτροπή αναγνωρίζει  ότι υπήρξε παράληψη δήλωσης του επίμαχου  ποσού  για  την χρήση του 2011, κάτι όμως που έγινε τελικά την επόμενη χρονιά.  Στο πλαίσιο αυτό, εξετάζεται αν τα χρήματα έχουν φορολογηθεί ενώ σύμφωνα με πρώτη ενημέρωση θα ελεγχθεί για παράνομο πλουτισμό. Πάντως, και αυτή η υπόθεση έχει δοθεί σε ορκωτούς λογιστές προκειμένου να ελεγχθεί κατά  προτεραιότητα. 

Σε κάθε  περίπτωση η επιτροπή καταπιάστηκε και με τις υποθέσεις άλλων δύο πρώην βουλευτών του Παύλου Χαϊκάλη και Αλέξη Μητρόπουλου.  Για τον πρώτο η  επιτροπή θεώρησε πως  δεν υπάρχει  offshore, καθώς στην Κύπρο από την οποία και  ζητήθηκε συνδρομή, οι εταιρίες δεν θεωρούνται τέτοιες αλλά «ευρωπαϊκές» ακόμα και αν έχουν αντίστοιχα χαρακτηριστικά.

Ωστόσο, από τις κινήσεις των λογαριασμών, φαίνεται πως ο  κ. Χαϊκάλης εισέπραξε 30.000 ευρώ και εξετάζεται το κατά πόσο τα χρήματα έχουν δηλωθεί κ φορολογηθεί. Σε ό,τι  αφορά τον κ.  Μητρόπουλο, η επιτροπή αποφάσισε ότι θα ασχοληθεί μόνο αν προκύψει κάτι επιπλέον, από τη στιγμή που η υπόθεσή βρίσκεται στους οικονομικούς εισαγγελείς.

Από κει και πέρα, η Eπιτροπή επιχειρεί να επιταχύνει τους ρυθμούς της, καθώς δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί οι έλεγχοι για την οικονομική χρήση του 2012.

Έτσι τα μέλη της απέστειλαν επιστολή στα υπόχρεα πολιτικά πρόσωπα που εμφανίζουν προβληματικά πόθεν έσχες (υπολογίζονται σε αρκετές δεκάδες), δίνοντάς τους προθεσμία 10 ημερών για να απαντήσουν.  Για τις ευθύνες της βραδύτητας, με την οποία γίνεται ο έλεγχος των πόθεν έσχες, η επιτροπή επιρρίπτει ευθύνες στην προηγούμενη σύνθεση της επιτροπής Πόθεν Έσχες, η οποία όπως λέει άργησε να συγκληθεί και συνεδρίασε μόλις τρεις φορές σε οκτώ μήνες.  

Τέλος εξετάζεται το ενδεχόμενο να θεσπιστεί η ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων με προφανή στόχο να συντμηθεί ο όγκος και χρόνος επεξεργασίας τους.