Διευκρινίσεις για την αποπομπή της Κατερίνας Σαββαΐδου από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων ζητεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από την ελληνική κυβέρνηση, υπενθυμίζοντας εμμέσως την δέσμευση της Αθήνας για ανεξαρτησία της ΓΓΔΕ και της ΕΛΣΤΑΤ.

«Η Επιτροπή καταγράφει την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης σχετικά με τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων. Υπενθυμίζεται ότι η βελτίωση της φορολογικής συμμόρφωσης και είσπραξης είναι μία από τις κύριες οικονομικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα. Σε αυτό το πλαίσιο, η αυτονομία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων είναι στο κέντρο της θεσμικής αξιοπιστίας και αποτελεσματικότητας» ανέφερε η εκπρόσωπος της Κομισιόν, Ανίκα Μπράιντχαρτ κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων.

Και πρόσθεσε:

Επιπλέον, η Ελλάδα έχει δεσμευθεί, ως μέρος αυτού του προγράμματος, να "ενδυναμώσει τη θεσμική και επιχειρησιακή ανεξαρτησία των οργανισμών-κλειδιά, όπως η Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων και η ΕΛΣΤΑΤ".

Η εκπρόσωπος συνέχισε λέγοντας ότι «δεν μπορούμε να σχολιάσουμε τις λεπτομέρειες αυτής της υπόθεσης. Η Επιτροπή βρίσκεται σε επαφή με τις ελληνικές αρχές για διευκρινίσεις σχετικά με την απόφαση αυτή. Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις, θα επισκεφτεί την Ελλάδα την ερχόμενη Δευτέρα και Τρίτη και το ζήτημα ενδέχεται να εξεταστεί».

Υπενθυμίζεται ότι χθες η εκπρόσωπος της Επιτροπής σε ερώτηση για την αποπομπή της κυρίας Σαββαΐδου είχε απαντήσει «ουδέν σχόλιον», συμπληρώνοντας ότι η Κομισιόν παρακολουθεί στενά την κατάσταση.