current views are: 1

24 Οκτωβρίου 2015
Δημοσίευση08:29

Πέρασε κατά πλειοψηφία το νομοσχέδιο για τα ΜΜΕ με τις ψήφους ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ

Θυελλώδης ήταν η τελική συνεδρίαση της Ολομέλειας επί του νομοσχεδίου για τις τηλεοπτικές άδειες.

 

Δημοσίευση 08:29’
αρθρο-newpost

Θυελλώδης ήταν η τελική συνεδρίαση της Ολομέλειας επί του νομοσχεδίου για τις τηλεοπτικές άδειες.

 

Πέρασε κατά πλειοψηφία το νομοσχέδιο για τα ΜΜΕ με τις ψήφους ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ σε μια θυελλώδη συνεδρίαση της Ολομέλειας με συγκρούσεις, αντεγκλήσεις και καταγγελίες μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης.

Εγκρίθηκαν με ονομαστική ψηφοφορία τα άρθρα 2,3,4,9,11,13,14 που αφορούν στον τρόπο αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμώνΤο 16ο που δίνει την δυνατότητα στην ΕΡΤ να συστήσει την εταιρία ΕΡΤnet για την παροχή ψηφιακού σήματος. Το 17 και 18 για την ΕΕΤΤ. Όλα τα άρθρα από 21 εως και 43 που μεταξύ άλλων προβλέπουν δημιουργία ΣΕΑ σε κλειστους αυτοκινητοδρόμους, δημιουργία «προξενείων τύπου», και μεταβίβαση στην ΕΡΤ ΑΕ του κτηρίου της οδού Μουρούζη.

Αναλυτικά οι ψήφοι

Ψήφισαν συνολικά 251 βουλευτές. Στο άρθρο 2 ψήφισαν ναι 161 και όχι 90. Στο άρθρο 3, ναι ψήφισαν 154 και όχι 97. Στο άρθρο 4 ψήφισαν ναι 154 και όχι 80 ενώ παρών ψήφισαν 17. Στο άρθρο 9 ψήφισαν ναι 154 και όχι 97. Στο άρθρο 11 ψήφισαν ναι 184 και όχι 67. Στο άρθρο 12 ψήφισαν ναι 187, όχι 57 και παρών 17. Στο 13 ψήφισαν ναι 161, όχι 73 και παρών 17. Στο άρθρο 14 ναι ψήφισαν 177 και όχι 74, Στο 16 ψήφισαν ναι 177, όχι 55 και 19 παρών. Στο 17, ναι 154 και όχι 97. Στο άρθρο 18 ψήφισαν ναι 164, όχι 85 και παρών 2. Στα άρθρα 22 έως 40 ναι 154, όχι 97.

Στα άρθρα 41,42, 43 ψήφισαν ναι 155, όχι 94 και παρών 22 ενώ το άρθρο 55 πέρασε με 154 ναι και 97 όχι.

Νομοτεχνικές βελτιώσεις και αναδιατύπωση

Ο υπουργός Επικράτειας, Νίκος Παππάς κάλεσε την αντιπολίτευση να στηρίξει το νομοσχέδιο και υποστήριξε ότι «οι διατάξεις σηματοδοτούν την ισχυρή προσπάθεια της κυβέρνησης να βάλει τάξη στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο». 

Επιπλέον, ανακοίνωσε αρχικά νομοτεχνικές βελτιώσεις, όπως το σπάσιμο της αποκλειστικότητας, δηλαδή δίνει πλέον το δικαίωμα σε δημοσιογράφους που εργάζονται σε ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΓ Ενημέρωσης και κρατικό Μέσο, να μπορούν να εργάζονται με οποιαδήποτε σχέση εργασίας και σε ιδιωτικό. Ο κ. Παππάς απέσυρε τη διάταξη που ορίζει ότι οι περιφερειακοί τηλεοπτικοί σταθμοί πρέπει να έχουν κατ’ ελάχιστο 20 άτομα προσωπικό και σημείωσε ότι ο αριθμός θα καθοριστεί με υπουργική απόφαση των υπουργών Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Επικρατείας.

Τελικά, προχώρησε σε αναδιατύπωση της διάταξης του άρθρου 55 παράγραφος 10′ που αφορά στην αντικατάσταση των μελών του ΕΣΡ και του συνόλου των Ανεξαρτήτων Αρχών. Έτσι αποσαφηνίστηκε ότι οι αντικαταστάσεις θα αφορούν μόνο τα μέλη των Αρχών, η θητεία των οποίων έχει λήξει, με τον κ. Κατρούγκαλο να ξεκαθαρίζει πως χωρίς να έχουν απαρτία δεν θα μπορούν να λειτουργούν.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης περιέγραψε με λεπτομέρειες όλες τις διατάσεις τις διαπλοκής, επισημαίνοντας με τον τρόπο αυτό τα σημεία που θα επιχειρηθεί να αντιμετωπιστούν το επόμενο διάστημα, προαναγγέλλοντας παράλληλα μεταρρυθμίσεις για το πολιτικό και χρηματοπιστωτικό σύστημα.

 Ωστόσο, κανένα από τα άρθρα του υπό συζήτηση νομοσχεδίου δεν απαντά στις παρατηρήσεις του κ. Δραγασάκη. Είναι δε ενδεικτικό ότι και ο ίδιος παραδέχθηκε ότι «είμαστε υπερ ενός  πλουραλιστικού συστήματος που έχουν θέση δημόσιοι, ιδιωτικοί και άλλοι φορείς. Αν κάποιοι κρίνουν τα 8 εκατ. ευρώ ως μετοχικό κεφάλαιο υψηλό είμαι σίγουρος ότι θα εξεταστεί από τους υπουργούς. Θα μπορούσε να μπει ένα άλλο κριτήριο πιο λειτουργικό όπως σχέση ιδίων κεφαλαίων με ξένα».

Απαντώντας τέλος στην κριτική της αντιπολίτευσης σημείωσε: «Τα όσα λέγονται για χαλίφη στην θέση του χαλίφη  αποτελούν “φερετζέ” ώστε οι αντιδρώντες στο νομοσχέδιο για τις τηλεοπτικές άδειες να κρύψουν την στήριξη που δίνουν στο σημερινό σύστημα διαπλοκής».

 Έχετε πρόβλημα με τις ανεξάρτητες αρχές, τόνισε προς την κυβέρνηση ο κ. Ευάγγελος Μειμαράκης.

Σταύρος Θεοδωράκης: Η κυβέρνηση είναι η ντάμα της διαπλοκής

Ως νομοσχέδιο που υπηρετεί τον στόχο της κυβέρνησης να δημιουργήσει το δικό της καθεστώς, να αποκτήσει την εύνοια της διαπλοκής και όχι να την πατάξει χαρακτήρισε τις νέες ρυθμίσεις για τα ΜΜΕ ο Σταύρος Θεοδωράκης ξεκαθαρίζοντας ότι το κόμμα του θα τις καταψηφίσει. «Δεν επιζητάτε την ρύθμιση. Θέλετε νόμο θολό για να χρειάζεται η ρύθμιση και η εύνοια του υπουργού. Να στήσουν το δικό τους καθεστώς είναι ο στόχος ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ. Παντού θέλετε να είστε ο βασικός μέτοχος και σε αυτό το κατήφορο εμείς θα είμαστε απέναντι. Καταψηφίζουμε το νομοσχέδιο σας γιατί είμαστε εδώ να υποστηρίξουμε την χώρα και όχι το καθεστώς σας» είπε ο επικεφαλής του Ποταμιού 

Κόντρα ΚΚΕ-Χρυσής Αυγής

Η συνεδρίαση άρχισε με τη… βεντέτα μεταξύ του ΚΚΕ και της Χρυσής Αυγής, καθώς τα αίματα άναψαν και πάλι, λίγες μόλις μέρες μετά τη σφοδρή αντιπαράθεση στην Ολομέλεια της Βουλής που είχαν οδηγήσει στη διακοπή της συνεδρίασης.

Αφορμή αποτέλεσε και πάλι κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τις τηλεοπτικές άδειες, η αναφορά του βουλευτή της Χ.Α. Γιάννη Λαγού περί πώλησης του 902 με αδιαφανείς τρόπου σε offshore εταιρία. Παίρνοντας το λόγο ο Θανάσης Παφίλης εξήγησε πως ο σταθμός πωλήθηκε απολύτως νόμιμα και ότι με τα χρήματα που έλαβε το κόμμα πλήρωσε τους εργαζόμενους.

Ο κ. Παφίλης πέρασε στην αντεπίθεση και επιτέθηκε με σφοδρότητα στη ΧΑ. «Τα μαχαίρια τα ονομάζετε ομιλίες και τις δολοφονίες τις ονομάζετε πολιτική δράση» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του ο κ. Λαγός επιχείρησε να υπερασπιστεί το κόμμα του λέγοντας πως η ΧΑ κατηγορείται για συνομιλίες και όχι για εντολές δολοφονίας. «Τα ίδια έκαναν και οι πρόγονοί σας με τις κουκούλες», απάντησε με έμφαση ο κ. Παφίλης.

Βενιζέλος: Το νομοσχέδιο για τα ΜΜΕ είναι εργαλείο αδιαφάνειας και διαπλοκής – Παππάς: Ψηφίστε τις δημοπρασίες

Επίθεση στην κυβέρνηση με αφορμή το νομοσχέδιο για τις τηλεοπτικές άδειες και  την επίσκεψη του γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ, εξαπέλυσε  από το βήμα της Βουλής ο Βαγγέλης Βενιζέλος.

Ο κ. Βενιζέλος χαρακτήρισε εργαλείο αδιαφάνειας και διαπλοκής το νομοθέτημα, λέγοντας  ότι αυτό θα αποδειχθεί είτε  εφαρμοστεί είτε όχι. Κάλεσε δε τη κυβέρνηση να αναθέσει σε διεθνή εταιρία τον έλεγχο του προφίλ των υποψήφιων επενδυτών, θέτοντας αυτή την ενέργεια ως προαπαιτούμενο για να ψηφίσει  τη ρύθμιση για τις δημοπρασίες.

Ακόμα, χαρακτήρισε «επικίνδυνο πολιτικό κυνισμό» τη  μεταστροφή του πρωθυπουργού απέναντι στο πρόσωπο του γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ.

 Απαντώντας ο υπουργός  επικρατείας Νίκος Παππάς, απέρριψε τη κατηγορία  περί διαπλοκής λέγοντας πως «γνωρίζετε τη συμπεριφορά των καναλιών απέναντι μας», ενώ εξήγησε πως από τη στιγμή που το δρόμο το νομοσχέδιο θα  πάρει το δρόμο του η  κυβέρνηση  δεν έχει να κάνει τίποτα. 

«Η  Δημοπρασία  είναι μια διαδικασία που τιμολογεί την αγορά. Σας καλώ να το υπερψηφίσετε», είπε ο υπουργός  και απευθυνόμενος στο πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, σημείωσε πως στην ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία γίνονται διεργασίες για την απεμπλοκή  από τις πολιτικές  των  προηγούμενων ετών. «Το ΠΑΣΟΚ λειτουργεί για τη σοσιαλδημοκρατία ως  αντιπαράδειγμα», είπε.

Μητσοτάκης: Η κυβέρνηση συμπεριφέρεται με τρόπο που θυμίζει άλλες εποχές

Για «ημιαυταρχισμό» κατηγόρησε την κυβέρνηση ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος, μιλώντας στην Ολομέλεια, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τα ΜΜΕ, είπε πως η «συμπεριφορά της θυμίζει άλλες εποχές» και εξέφρασε την άποψη ότι ο αριθμός των τηλεοπτικών αδειών θα πρέπει να ορίζεται από την αγορά.

«Γινόμαστε μάρτυρες μιας ευρύτερης προσπάθειας άλωσης ανεξαρτήτων πυλώνων του κράτους από μια εκτελεστική εξουσία η οποία ενοχλείται από ανεξάρτητες φωνές», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης και απηύθυνε προς τα κυβερνητικά έδρανα το ερώτημα: «Γιατί επείγεστε για το νομοσχέδιο για τα ΜΜΕ; Τι επιδιώκετε; Να εξυγιάνετε το τοπίο ή να δημιουργήσετε ένα νέο που θα διάκειται ευμενώς στην κυβέρνηση;».

Μεταξύ άλλων, δε, ο κ. Μητσοτάκης ρώτησε γιατί δίνει το νομοσχέδιο τόσο ισχυρές αρμοδιότητες στον υπουργό Επικρατείας να καθορίζει τον αριθμό των αδειών όταν θα πρέπει να ορίζεται από την ίδια την αγορά και γιατί θέτει η κυβέρνηση τόσους αυστηρούς περιορισμούς σχετικά με τους αριθμούς των απασχολούμενων στα ραδιοτηλεοπτικά μέσα; «Γιατί δεν το κάνει και σε άλλες επιχειρήσεις; Τι παράξενη έννοια κρατισμού είναι αυτή που θα ορίζει σε μια ιδιωτική επιχείρηση πόσους εργαζόμενους θα έχει» είπε. Ακόμη έθεσε το ερώτημα: «Δεν την προβληματίζει ότι με τον τρόπο με τον οποίον μεταφέρει αρμοδιότητες από το ΕΣΡ στο Υπουργείο νοθεύεται ο ανταγωνισμός; Τι επιδιώκει η κυβέρνηση; Να βρεθούμε υπόλογοι στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για νόθευση του ανταγωνισμού;»

Υπόθεση Σαββαΐδου

Αναφερόμενος στην υπόθεση αποπομπής της γενικής γραμματέως Δημοσίων Εσόδων, Κατερίνας Σαββαΐδου, αφού υπογράμμισε πως «έχουμε αναλάβει βασική υποχρέωση για την κατοχύρωση της ανεξαρτησίας των δημοσίων εσόδων» είπε πως ο ίδιος έκανε κομματική αυτοκριτική -με αιχμή το θέμα του Χάρη Θεοχάρη- και πρόσθεσε πως η εκτελεστική εξουσία δεν μπορεί να λειτουργεί κατά το δοκούν. Κάλεσε δε την κυβέρνηση «αν η κ. Σαββαΐδου δεν επιτυγχάνει τους στόχους να το πει» και ρώτησε: «Τι της προσάπτετε;».

Αίτημα της ΝΔ για ονομαστική ψηφοφορία σε 35 άρθρα του νομοσχεδίου για τα ΜΜΕ

Αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία κατέθεσε η ΝΔ, επί 35 άρθρων (σε σύνολο 58 άρθρων) του νομοσχεδίου για τα ΜΜΕ.

Ειδικότερα, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θέτει σε ονομαστική ψηφοφορία τα άρθρα: 2,3,4,9,11,12, 13,14,16,17,18, από το 21 έως και το 43 και το 55.

«Μετωπική» κυβέρνησης – αντιπολίτευσης με αφορμή την ομιλία Βενιζέλου

Στη συνέχεια, αντιπαράθεση μεταξύ του υφυπουργού Αθλητισμού και Πολιτισμού και των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων ΝΔ και Δημοκρατικής Συμπαράταξης Σ. Βούλτεψη και Αν. Λοβέρδου, προκάλεσαν οι αναφορές του Στ. Κοντονή σε απάντησή του στην ομιλία του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλου.

Ο κ. Κοντονής χαρακτήρισε «τερατολογίες μεγίστου βαθμού» τις κατηγορίες του Ευάγγελου Βενιζέλου «για νέα τζάκια που προσπαθεί να δημιουργήσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ».

«Δεν τους ενδιαφέρουν τα νέα τζάκια αλλά τα παλιά τζάκια, γιατί έχουν μαζί τους σχέσης αίματος και διαπλοκής, γιατί λειτουργούν μέχρι σήμερα κακομεταχειρισμένα. Το είδαμε 25 χρόνια τώρα με τις προσωρινές άδειες», επεσήμανε ο κ. Κοντονής και πρόσθεσε: «Αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση επαναφέρει την κανονικότητα στο χώρο των ΜΜΕ. Στόχος του νομοσχεδίου είναι να γίνει νόμιμη αδειοδότηση, να καταργηθεί το καθεστώς 25 χρόνων προσωρινότητας, και να πάρουν όσοι θέλουν επενδύσεις, άδειες και συχνότητες που είναι περιουσιακό στοιχείο του ελληνικού λαού».

«Αυτή η κυβέρνηση επιτελεί κοινωνικό έργο με το να φροντίζει το δημόσιο να μην πηγαίνει στους τέσσερεις ανέμους και να πληρώσουν όσα τους αναλογούν», συνέχισε ο υφυπουργός Αθλητισμού που κατέληξε λέγοντας: «Αυτό το νομοσχέδιο ήταν προεκλογική δέσμευση της Αριστερής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Πρώτη φορά Αριστερά, κάνουμε πράξη αυτά που πρέπει να γίνουν, αυτά που έπρεπε να γίνουν εδώ και 25 χρόνια».

«Από την Αριστερά κράτησαν μόνο τον σταλινισμό», σχολίασε για την τοποθέτηση του υφυπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Στ. Κοντονή ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Αν. Λοβέρδος. Κάνατε καριέρα σε αυτά τα ΜΜΕ που πολεμάτε, σχολίασε ο κ. Λοβέρδος, να συνηθίσετε τον ρόλο των ΜΜΕ, είπε κλείνοντας.

Η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος της ΝΔ Σ. Βούλτεψη συμπλήρωσε ότι η κυβέρνηση δεν ενοχλείται που δημιουργεί κέντρο προπαγάνδας και θα πρέπει να παίρνουν άδεια από το δημόσιο μέσο που εργάζονται για να έχουν κι άλλη απασχόληση οι δημοσιογράφοι. «Φέρτε και τον Γεωργαλά που έφτιαξε υπηρεσία εποπτείας Τύπου», σχολίασε η κ. Βούλτεψη, εν μέσω αντιδράσεων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στην αίθουσα.

Απαντώντας ο κ. Κοντονής είπε ότι η κυβέρνηση δέχεται και την κριτική και τον διάλογο, ενώ δεν έχει απαγορεύσει σε κανέναν να εκφράζεται όπως θέλει. «Όλοι θα ελέγχονται στον χώρο», είπε κλείνοντας.


σχετικα αρθρα