Με την ελληνική κρίση που συγκλόνισε το καλοκαίρι ολόκληρη την Ευρώπη να έχει κατακάτσει, ένα νέο, μεγαλύτερο, πρόβλημα απασχολεί τις Βρυξέλλες και τα κράτη – μέλη της ΕΕ. Πρόκειται για τις ολοένα και αυξανόμενες προσφυγικές ροές από τη Μέση Ανατολή προς τη Γηραιά Ήπειρο, οι οποίες έχουν θέσει σε συναγερμό την Ευρωπαϊκή γραφειοκρατία και τις κυβερνήσεις.

Σε αυτό το πλαίσιο, άρχισε λίγο μετά τις 17:00 ώρα Ελλάδας μία ειδική Σύνοδος Κορυφής, με τη συμμετοχή των κρατών, ακόμα και εκτός ΕΕ, που αντιμετωπίζουν τα μεγαλύτερα προβλήματα από το προσφυγικό… Οι ηγέτες της Αυστρίας, της Βουλγαρίας, της Κροατίας, της Γερμανίας, της Ελλάδας, της Ουγγαρίας, της Ρουμανίας , της Σλοβενίας , της Σερβίας και της ΠΓΔΜ θα βρεθούν στις Βρυξέλλες σε αναζήτηση λύσεων και καλύτερου συντονισμού, καθώς οι πραγματικές παράπλευρες συνέπειες του προσφυγικού αρχίζουν μαζί με τον χειμώνα.

Στις συνομιλίες συμμετέχει επίσης ο Ύπατος Αρμοστής του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες Αντόνιο Γκουτέρες, η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης Ασύλου και η Frontex.

Τα 16 σημεία και το σχέδιο για τον καταυλισμό – μαμούθ στην Αθήνα

Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ προσήλθει στη σημερινή Σύνοδο με ένα σχέδιο 16 σημείων, η λογική του οποίου σύμφωνα με την εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung, θα εστιάζει στον συντονισμό μεταξύ των χωρών  του βαλκανικού διαδρόμου, της διαδρομής δηλαδή που ακολουθούν οι πρόσφυγες από τη Συρία, το Ιράκ και το Αφγανιστάν που φτάνουν στην Ελλάδα για να καταλήξουν στις χώρες της κεντρικής Ευρώπης.

Σύμφωνα με το εν λόγω σχέδιο, οι χώρες αυτές θα καλούνται σε καθημερινή βάση να ενημερώνουν τους γείτονές τους για την κατάσταση και τους αριθμούς των προσφυγών που έφτασαν στις επικράτειές τους και για όσους πρόκειται να αναχωρήσουν από αυτή. Μία ενημέρωση που θα πρέπει να γίνεται σε πραγματικό χρόνο, δηλαδή εντός 24ώρου.

Αυτή η πρακτική φιλοδοξεί να δώσει τέλος στην προώθηση χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της επόμενης χώρας, αναφέρει η εφημερίδα. Επιπλέον, όσοι αρνούνται καταγραφή «δεν θα έχουν δικαίωμα συνεχίσουν προς την επόμενη χώρα».

Στις προτάσεις Γιουνκέρ, μνεία γίνεται και στη δημιουργία υποδομών για την υποδοχή και παραμονή προσφύγων στις χώρες του βαλκανικού διαδρόμου. Αυτό προϋποθέτει καλύτερο συντονισμό μεταξύ χωρών όπως επίσης και συνδρομή για τα μέσα που λείπουν σε κάθε χώρα, όπως για παράδειγμα σκηνές.

Για την επίτευξη του συντονισμού, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ζητήσει από τους ηγέτες των εν λόγω χωρών να ορίσουν έναν κυβερνητικό αξιωματούχο ο οποίος θα έχει τον ρόλο του διαύλου άμεσης επικοινωνίας και θα υπάγεται απευθείας στον εκάστοτε πρωθυπουργό ή πρόεδρο.

Ωστόσο, ένα κομμάτι του σχεδίου Γιουνκέρ αναμένεται να προκαλέσει της αντιδράσεις – αν δεν τις έχει προκαλέσει ήδη- της Ελληνικής κυβέρνησης. Αυτό αφορά στη μεταφορά και ταυτοποίηση των προσφύγων από τα νησιά, στην ηπειρωτική Ελλάδα, και συγκεκριμένα στην Αθήνα. Όπως μετέδωσε το Spiegel, σχεδιάζεται η δημιουργία ενός προσφυγικού καταυλισμού – μαμούθ χωρητικότητας 40.000 – 50.000 ατόμων, σε πρώην ολυμπιακές εγκαταστάσεις στην Αθήνα, και που θα διοικείται από υπαλλήλους της Frontex και της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Όπως σχολιάζει όμως το γερμανικό περιοδικό, ο Γιούνκερ και η Μέρκελ πρέπει να πείσουν την κυβέρνηση για αυτό το σχέδιο, με τον Αλέξη Τσίπρα να φοβάται πως ένα hot spot με τόσους πολλούς πρόσφυγες θα μπορούσε να δημιουργήσει άσχημες εικόνες που θα έμοιαζαν με στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Η Μέρκελ θα πιέσει για τις ποσοστώσεις

Από την πλευρά της η καγκελάριος της Γερμανίας – με δεδομένες τις ασφυκτικές πιέσεις που δέχεται στο εσωτερικό της χώρας της για τους χειρισμούς της κυβέρνησης στην κρίση- αναμένεται να επαναφέρει στο τραπέζι της Συνόδου το ζήτημα των υποχρεωτικών ποσοστώσεων προσφύγων στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Παράλληλα, στη Σύνοδο θα συζητηθεί ο καλύτερος συντονισμός για την προστασία των ανατολικών συνόρων της ΕΕ. Ήδη υπάρχει η σκέψη από το Βερολίνο και τις Βρυξέλλες να αναλάβει η Frontex μέρος της φύλαξης των Ευρωπαϊκών συνόρων, ένα ενδεχόμενο που  αναμένεται να προκαλέσει αντιδράσεις, καθώς πολλοί είναι αυτοί που θεωρούν πως το γεγονός αυτό αποτελεί ευθεία παρέμβαση στην εθνική κυριαρχία μίας χώρας.

Σε κάθε περίπτωση, μένει να φανεί εάν η Σύνοδος θα καταλήξει σε αποφάσεις, πράγμα καθόλου βέβαιο, καθώς οι ηγέτες των χωρών που θα συμμετάσχουν έχουν πολύ διαφορετική οπτική για το ζήτημα, όπως φάνηκε και με την στάση του ούγγρου Βίκτορ Ορμπάν στη σύνοδο του ΕΛΚ.

Όλα αυτά, την ώρα που σύμφωνα με τα στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, και παρά τη σημαντική επιδείνωση του οι ροές συνεχίζουν να καταγράφουν αύξηση, σημειώνοντας εβδομαδιαίο ρεκόρ: Το περασμένο πενθήμερο, καταγράφηκε είσοδος 48.000 ατόμων στη χώρα μας…

Οι αναγκαίες προϋποθέσεις

Ελληνικές διπλωματικές πηγές ανέφεραν σήμερα ότι πρώτη αναγκαία προϋπόθεση για να τεθεί ένα τέλος στην κρίση των προσφύγων είναι η παύση των εχθροπραξιών στις περιοχές από τις οποίες προέρχονται οι πρόσφυγες. Δεύτερη αναγκαία προϋπόθεση είναι σύμφωνα με τις ίδιες πηγές η λήψη μέτρων από την πλευρά της Τουρκίας ούτως ώστε να περιοριστεί σημαντικά ο αριθμός των εισερχομένων στην Ευρώπη. Η Τουρκία δεν μετέχει ωστόσο στη σημερινή σύνοδο. Ιδιαίτερο βάρος δίδει η ελληνική πλευρά και στο ζήτημα της διαχείρισης των προσφύγων που βρίσκονται εντός της ΕΕ θεωρώντας ότι η κάθε χώρα θα πρέπει να αναλάβει το μερίδιο ευθύνης που της αναλογεί. Ως προς την Ελλάδα, διαβουλεύσεις αναμένεται να υπάρξουν ως προς το ζήτημα των λεγόμενων hot spots, δηλαδή των κέντρων ταυτοποίησης και καταγραφής των προσφύγων.

Η σημερινή συνάντηση κορυφής δεν αναμένεται να καταλήξει σε δεσμευτικές αποφάσεις, τις οποίες ως γνωστό μπορεί να υιοθετήσει μόνο η Σύνοδος Κορυφής των 28 χωρών μελών της ΕΕ.