«Η Ελλάδα δεν είναι πια ούτε μόνη, ούτε ο φτωχός και αδύναμος συγγενής»: αυτή ήταν η πρώτη ελληνική αντίδραση, δια στόματος Αλέξη Τσίπρα, στη θετική έκπληξη που προσέφερε ο Φρανσουά Ολάντ, ένα –δυο λεπτά πριν, λέγοντας ότι το Παρίσι είναι αποφασισμένο να βάλει «πλάτη» στο ζήτημα των «κόκκινων» δανείων –πλειστηριασμών. Υποστήριξη σε επίπεδο Eurogroup, ακόμη όμως, αν χρειαστεί, και σε επίπεδο αρχηγών κρατών/ κυβερνήσεων.

Χαρακτηριστικές εξάλλου, ήταν και οι λέξεις που ο γάλλος προέδρος επέλεξε για να διανθίσει την προσέγγισή του, σημειώνοντας ότι «τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά (έχουν εξελιχθεί) σε μια νέα απειλή για τις ελληνικές οικογένειες». Είχε προηγηθεί η ενημέρωση Ελλήνων προς Γάλλους στο φλέγον αυτό κοινωνικό πρόβλημα και οι συνομιλητές μας έδειξαν, όπως σημείωνε κυβερνητική πηγή, να κατανοούν το πρόβλημα.

«Θα πρέπει να ξαναδούμε», είπε ο, πρακτικός, Φρ. Ολάντ, «ποιο (θα είναι) το όριο κάτω από το οποίο δεν μπορεί να γίνει κατάσχεση». Αν, άλλωστε, ως τώρα καλυπτόταν το 97% της α’ κατοικίας, η ελληνική πλευρά έδειξε διατεθειμένη να ρίξει τις θέσεις της περίπου στο 73%. Όμως οι δανειστές αξίωναν πολύ πιο κάτω, στο… 20% !

Γι’ αυτό και ο πρωθυπουργός έστειλε επιθετικό μήνυμα, ότι «παρεμβάσεις ή απαιτήσεις παράλογες, ακραίας νεοφιλελεύθερης κοπής που υπερβαίνουν τα συμφωνηθέντα του Ιούλη… αποτελούν παρεμβάσεις ενάντια στην προοπτική επιτυχίας του ελληνικού προγράμματος».

«Έκαναν τσαμπουκά», ήταν η φράση του συνομιλητή μας που συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις, φράση που αποτυπώνει τις απαιτήσεις της άλλης πλευράς αλλά και το κλίμα που κυριάρχησε στις συνομιλίες με τους θεσμούς. Το «ναυάγιο» στις συνομιλίες ήταν, ως εκ τούτου, προδιαγεγραμμένο, επί της ουσίας πάντως η μείωση των αντικειμενικών αξιών μπορεί να προσφέρει το «κλειδί» στη δύσκολη αυτή υπόθεση, ιδέα πάντως που δεν έχει πέσει ακόμη στο τραπέζι, αναφέρουν κυβερνητικές πηγές.

Καθόλου τυχαία δεν ήταν, έτσι,  η εκ νέου επίκληση από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, σε αυτή τη συγκυρία, του σχεδίου Grexit, σχέδιο που απεργάζονταν ακραίοι συντηρητικοί κύκλοι αλλά και, όπως η ελληνική πλευρά δείχνει να ανησυχεί, συνεχίζουν να απεργάζονται. Η διαρροή εγγράφων στο διεθνή Τύπο, την περασμένη Πέμπτη, για τις επεξεργασμένες θέσεις Σόιμπλε όσον αφορά την απομάκρυνση της χώρας μας από την Ευρωζώνη τον περασμένο Ιούλιο, μπορεί, τελικώς, να μην είναι απλώς μια ιστορική ανάμνηση…