Γράφει ο Πάνος Ρασσιάς

Τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των δημοσκοπήσεων βάζουν στο μικροσκόπιο τα επιτελεία των υποψηφίων προέδρων της ΝΔ, σχεδιάζοντας τη στρατηγική των 28 ημερών που έχουν απομείνει μέχρι να στηθούν οι κάλπες της 22ας Νοεμβρίου που θα βγάλουν το νέο πρόεδρο της κεντροδεξιάς παράταξης.

Σύμφωνα με την ALCO για το Πρώτο Θέμα, για τους ψηφοφόρους της ΝΔ το πιο σημαντικό χαρακτηριστικό που θα πρέπει να διαθέτει ο νέος πρόεδρος του κόμματος είναι η εμπειρία (αυτό ζητά το 45%) και σε μικρότερο ποσοστό το να είναι νέος και άφθαρτος (40%).

Οι συνεργάτες των τεσσάρων υποψηφίων εστιάζουν και στα στοιχεία για το ποιοι τελικά θα ψηφίσουν στις εσωκομματικές κάλπες, τα οποία δείχνουν ότι στο σύνολό της η κοινή γνώμη δεν ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για τις εκλογές στη ΝΔ (καθόλου ενδιαφέρον το 46%), ενώ θα φθάσουν ως τα γαλάζια εκλογικά κέντρα σίγουρα ναι το 46% και μάλλον ναι το 24% των ψηφοφόρων του κόμματος.

Όλα τα παραπάνω δείχνουν ότι στην εσωκομματική διαδικασία θα συμμετέχουν κυρίως κομματικά στελέχη και φίλοι της ΝΔ, γεγονός που ευνοεί τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη, καθώς ο Απόστολος Τζιτζικώστας προτιμάται από όσους δηλώνουν ότι ψήφισαν άλλο κόμμα, εκτός της ΝΔ ή δεν ψήφισαν καθόλου.

Με βάση τα στοιχεία αυτά ο κ. Μεϊμαράκης θα συνεχίσει να δίνει τη μάχη στη Βουλή, απέναντι στον Αλέξη Τσίπρα, επιμένοντας να μιλά πολιτικά και στη λογική του σκληρού αντιπολιτευτικού ροκ κατά της κυβέρνησης, όπως φάνηκε και από τη δήλωσή του για τον ΦΠΑ στην εκπαίδευση και τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας, αλλά και τη χθεσινή παρέμβασή του στη Βουλή όπου ζήτησε την απόσυρση της τροπολογίας για το ΕΣΡ. 

Ο κ. Μεϊμαράκης σήμερα θα βρεθεί στη Θεσσαλονίκη, κάστρο του Απόστολου Τζιτζικώστα, όπου θα έχει συναντήσεις με τους πυρήνες των υποστηρικτών του που έχουν συγκροτηθεί ήδη, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, στο πλευρό του βρίσκονται οι πρώην πρόεδροι της Διοικούσας Επιτροπής Θεσσαλονίκης που ήταν κοντά στον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή. 

Ο Απόστολος Τζιτζικώστας που δεν αποκλείει το ενδεχόμενο οι θέσεις των αντιπροέδρων να προκύψουν από τους νυν συνυποψήφιους του για την Προεδρία της ΝΔ, επισκέπτεται αυτό το διήμερο τη Θεσσαλία, ενώ προχώρησε και σε παρέμβαση για τον ΦΠΑ 23%, έπειτα από συνάντηση που είχε με εκπροσώπους της ιδιωτικής εκπαίδευσης.

Μάλιστα, με στόχο να δείξει ότι έχει λόγο στον αντιπολιτευτικό ρόλο της ΝΔ, ο κ. Τζιτζικώστας δήλωσε ότι τη Δευτέρα θα στείλει στη Συγγρού τροπολογία για την απόσυρση του ΦΠΑ στην Παιδεία, προκειμένου να την καταθέσει το κόμμα στη Βουλή.

Σε Αρκαδία, Αργολίδα και Κορινθία θα βρέθει το Σαββατοκύριακο ο Κυριάκος Μητσοτάκης που ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τα μέσα ενημέρωσης εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση, την οποία κατηγόρησε και με αφορμή την υπόθεση Σαββαϊδου για ημιαυταρχισμό. 

Περιοδείες συνεχίζει και ο Άδωνις Γεωργιάδης, που μίλησε επίσης στην Ολομέλεια της Βουλής εξαπολύοντας και αυτός πυρά κατά της κυβέρνησης, κατηγορώντας το Νίκο Παππά και την κυβέρνηση για ολοκληρωτισμό με αφορμή το νομοσχέδιο για τα ΜΜΕ. Ο κ. Γεωργιάδης από τη Δευτέρα θα βρίσκεται επίσης στη Θεσσαλονίκη.