Γράφει ο Γιάννης Γιαννόπουλος

Μπορεί οι υποψήφιοι πρόεδροι της ΝΔ να έχουν το μυαλό τους στην πρώτη Κυριακή των εκλογών , υπάρχουν όμως έμπειρα στελέχη των επιτελείων τους που έχουν το δικό τους μυαλό στην δεύτερη Κυριακή, αν βέβαια υπάρξει.

Σε αυτήν την περίπτωση οι συμμαχίες που θα δημιουργηθούν μέσω των συμφωνιών αυτών που προκρίθηκαν και αυτών που δεν κατάφεραν να μπουν στον δεύτερο γύρο, εκλέγουν και πρόεδρο.

Τα στόματα είναι ερμητικά κλειστά και ουδείς τολμά να μιλήσει δημόσια για μια δεύτερη Κυριακή εκλογών ωστόσο το newpost κατάφερε να "αλιεύσει" μερικές σκέψεις για την  επόμενη ημέρα.

Στο στρατόπεδο του Βαγγέλη Μεϊμαράκη είναι κατηγορηματικοί ότι η εκλογή υπέρ Μεϊμαράκη θα κριθεί από την πρώτη Κυριακή αλλά στο ενδεχόμενο που δεν θα συμβεί κάτι τέτοιο τότε

-Δεν αποκλείουν καμία συνεργασία η οποία δεν θα είναι προσχηματική και δεν θα θέτει όρους που θα δεσμεύουν τον επόμενο πρόεδρο

-Αντιδρούν έντονα σε κάθε είδους "γραμμάτιο" τύπου αντιπροεδρίας ή άλλης θέσης που θα αξιώσει κάποιος που επιθυμεί να στηρίξει τον κ. Μεϊμαράκη στον β' γύρο

-Εγγύηση της ενότητας του κόμματος ακόμη και αν ο υποψήφιος που θα στηρίξει τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη δεν συμφωνεί με την στάση της ηγεσίας σε θέματα πχ αντιπολιτευτικής τακτικής.

-Χαρακτηριστική η φράση στενού συνεργάτη του κ. Μεϊμαράκη για την επόμενη ημέρα "ο διάλογος είναι ευπρόσδεκτος και οδηγεί σε λύσεις , οι εκβιασμοί και οι δεσμεύσεις δεν γίνονται ούτε ανεκτές, ούτε παραδεκτές".

Στο στρατόπεδο Τζιτζικώστα με επίσης καμία σκέψη και διάθεση για δεύτερο γύρο ωστόσο σχεδιάζουν:

-Συναντήσεις και με τους δυο που δεν θα καταφέρουν να προκριθούν στον δεύτερο γύρο ακόμη και με πρωτοβουλία του ίδιου.

-Οι μόνες δεσμεύσεις θα αφορούν την πορεία του κόμματος και τίποτε άλλο.

-Πιθανή συμμέτοχή σε θέσεις όπως η αντιπροεδρία αλλά όχι για να κλείσουν στόματα αλλά για να παραχθεί έργο.

-Διασφάλιση της ενότητας του κόμματος μέσω δημόσιων τοποθετήσεων και αστήριξη του νέου προέδρου από όποια θέση.

 Η πλευρά του Κυριάκου Μητσοτάκη εμφανίζεται με τα εξής επιχειρήματα.

-Συνάντηση με όλους τους υποψήφιους και αξιοποίησή τους σε θέσεις παραγωγής αντιπολίτευσης.

-Καμία διάθεση για συμφωνίες "κάτω από το τραπέζι".

-Δέσμευση για την διεξαγωγή συνεδρίου με θέματα το ιδεολογικό στίγμα του κόμματος και την κομματική αναδιάρθρωση.

-Αξιοποίηση των στελεχών "της άλλης πλευράς" χωρίς αποκλεισμούς αλλά με βάση την επάρκειά τους για την ανάληψη της θέσης.

Τέλος η πλευρά Γεωργιάδη εμφανίζεται περισσότερο ρεαλιστική.

-Συμφωνίες για στήριξη ναι , αλλά με δημόσιες τοποθετήσεις που δεν θα μπορούν αργότερα να αμφισβητηθούν.

-Αξιοποίηση στελεχών ανεξάρτητα της στήριξης που παρείχαν στις εσωκομματικές διαδικασίες.

-και τέλος φράση που καταδεικνύει πολλά και ανήκει σε συνεργάτη του "επειδή πολλά ακούγονται για ενδεχόμενες αποχωρήσεις , όποιος επιθυμεί θα πρέπει να το δηλώσει εξ αρχής γιατί αλλιώς είναι φορέας διάσπασης και εσωστρέφειας".