Γράφει ο Ορέστης Αποστολόπουλος

Μετά από τέσσερα χρόνια διαρκούς φθοράς το ΠΑΣΟΚ φαίνεται πως ξαναβρίσκει την περπατησιά του. Κατά κοινή ομολογία, η αντιπολίτευση που ασκεί στην κυβέρνηση είναι δομική, είναι τεκμηριωμένη και πάνω απ όλα είναι πολιτική.

Η Χαριλάου Τρικούπη ξαναβρήκε ρυθμούς, πρεσάρει την κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου με επιχειρήματα και τόσο το κόμμα, όσο και η κοινοβουλευτική ομάδα λειτουργούν άρτια. Η συνεργασία με τη ΔΗΜΑΡ, απέδωσε καρπούς και η συζήτηση για την ευρύτερη συνεργασία όλων των δυνάμεων που κινούνται στο χώρο, είναι ενεργή με τον κυρίαρχο ρόλο να έχει ανατεθεί στον Γιάννη Μανιάτη που έχει αναλάβει την επιτροπή ανασυγκρότησης για την κεντροαριστερά.

Η πίεση ασκείται τώρα στο Ποτάμι και τον Σταύρο Θεοδωράκη. Τα στελέχη της ΔΗΜΑΡ που συνεργάζονται με το ΠΑΣΟΚ , έχουν εξαιρετικές σχέσεις με τα πρώην στελέχη της ΔΗΜΑΡ που τώρα βρίσκονται στο Ποτάμι. Ο διάλογος είναι ενεργός. Η κυρία Γεννηματά, κάνει πράξη την ομαδικότητα δεν έχει φονικά σύνδρομα και δίνει χώρο και χρόνο σε όλα τα στελέχη του κόμματος. Στη Βουλή όταν εκείνη δεν έχει τον πρώτο λόγο μοιράζει το χρόνο και στον Ευάγγελο Βενιζέλο, αλλά και στον Ανδρέα Λοβέρδο. Όπως φάνηκε πρόσφατα από την εκχώρηση αρμοδιοτήτων η κυρία Γεννηματά έχει αποφασίσει να εκμεταλλευτεί όλα τα ικανά στελέχη.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το κλίμα να είναι πολύ καλό. Οι βουλευτές προσπαθούν να δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους και όλοι παραδέχονται πως ο τρόπος της Φώφης Γεννηματά τους έχει κερδίσει. Μάλιστα φαίνεται πως αν αυτό το κλίμα συνεχιστεί και με δεδομένη τη φθορά του ΣΥΡΙΖΑ λόγω κυβέρνησης, στο ΠΑΣΟΚ ελπίζουν πως ο κόσμος θα αντιληφθεί πως έχουν δικαιωθεί και θα επιστρέψουν στο ΠΑΣΟΚ.

Η επόμενη κίνηση είναι να αποκτήσει το κόμμα προοπτική εξουσίας και κυβερνητικό πρόγραμμα. Στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη παραδέχονται πως αυτό χρειάζεται χρόνο, αλλά ένα από τα θετικά είναι πως στην παρούσα φάση το ΠΑΣΟΚ διαθέτει χρόνο από την στιγμή που δεν έχει εμπλακεί με την κυβέρνηση.