Σε ένα σχέδιο 17 θέσεων συμφώνησαν οι ηγέτες της μίνι Συνόδου Κορυφής για το προσφυγικό όπως ανακοίνωσαν ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, η γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ και ο επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, Αντόνιο Γκουτέρες σε συνέντευξη Τύπου.

Ολόκληρη η απόφαση

Ο κ. Γιουνκέρ ανακοίνωσε τη δημιουργία 100.000 θέσεων υποδοχής προσφύγων στις χώρες που βρίσκονται κατά μήκος της λεγόμενης «διαδρομής των Δυτικών Βαλκανίων», εκ των οποίων οι 50.000 θα βρίσκονται στην Ελλάδα.

Όπως εξήγησε, η Ελλάδα δεσμεύτηκε να δημιουργήσει συνολικά 50.000 θέσεις υποδοχής προσφύγων, με την οικονομική συνδρομή της ΕΕ, εκ των οποίων οι 30.000 θα δημιουργηθούν ως το τέλος του 2015.

«Χαιρετίζουμε την πρόθεση της Ελλάδας να αυξήσει την ικανότητα υποδοχής προσφύγων κατά 30.000 θέσεις μέχρι το τέλος του χρόνου και να δεσμευόμαστε να υποστηρίξουμε την Ελλάδα και την ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες να δημιουργήσει κέντρα για άλλους 20.000. Αναμένεται οικονομική βοήθεια για Ελλάδα και UNCHR. Θα είναι μία σημαντική προϋπόθεση που θα κάνει το σύστημα μετεγκατάστασης να λειτουργήσει» αναφέρει χαρακτηριστικά η απόφαση των ηγετών.

Παράλληλα, ο πρόεδρος της Επιτροπής υπογράμμισε την ανάγκη να ενισχυθεί η διαχείριση των συνόρων στα ελληνικά σύνορα με την ΠΓΔΜ και την Αλβανία.

Η γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ τόνισε ότι η Ελλάδα δεσμεύθηκε να ολοκληρώσει τη δημιουργία των κέντρων καταγραφής και ταυτοποίησης προσφύγων (hotspots), ούτως ώστε να ξεκινήσει η μετεγκατάσταση των προσφύγων στις άλλες χώρες της ΕΕ.