current views are: 3

25 Οκτωβρίου 2015
Δημοσίευση23:50

Τσίπρας: Απορρίψαμε παράλογες προτάσεις στη Σύνοδο – Ρόλο «κλειδί» η Τουρκία

Για τις προτάσεις που απορρίφθηκαν από την ελληνική πλευρά στη σύνοδο για το προσφυγικό αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.

Δημοσίευση 23:50’
αρθρο-newpost

Για τις προτάσεις που απορρίφθηκαν από την ελληνική πλευρά στη σύνοδο για το προσφυγικό αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.

Για τις τρεις «παράλογες» προτάσεις που απορρίφθηκαν από την ελληνική πλευρά στη σύνοδο για το προσφυγικό αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, τονίζοντας παράλληλα τον ρόλο κλειδί που παίζει η Τουρκία για τη διαχείριση του κρίσιμου ζητήματος.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «απορρίφθηκε η πρόταση για δημιουργία σχεδόν μίας ολόκληρης πόλης 50.000 προσφύγων που θα ερχόταν συμπληρωματικά στις 7.000 θέσεις προσφύγων» ενώ μίλησε για τη δέσμευση της χώρας μας για hotspots στα 5 νησιά και 10.000 συν 10.000 θέσεις.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη διαδικασία επιδότησης ενοικίου για 20.000 πρόσφυγες «που θεωρούμε ότι θα είναι συμβολή στην οικονομία, ενώ θα εντάξει στον κοινωνικό ιστό πρόσφυγες, μία λύση αμοιβαία επωφελή για το προσφυγικό αλλά και την ελληνική πλευρά».

Δεύτερη πρόταση που απορρίφθηκε ήταν η δυνατότητα μιας χώρας να μην επιτρέπει διέλευση προσφύγων από άλλη. Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, δεν έγινε δεκτή επίσης η πρόταση για νέα επιχείρηση της Frontex για να ελέγχει ροές προς την ΠΓΔΜ. «Μοναδική δικαιοδοσία για τον έλεγχο των συνόρων μας έχει η Ελλάδα. Μοναδική ανάμιξη της Frontex θα είναι στη διαδικασία της ταυτοποίησης, εάν ήδη δεν έχουν ταυτοποιηθεί» τόνισε.

«Συμπέρασμα όλων ήταν ότι η Τουρκία παίζει τον ρόλο κλειδί στις εξελίξεις. Η συνεννόηση με τη γείτονα χώρα θα δημιουργήσει τη μείωση των ροών από αυτήν. Όλο το βάρος στον έλεγχο των ροών από τη γείτονα χώρα στην Ελλάδα. Υπήρξε κατανόηση ότι το πρόβλημα δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί στον διάδρομο αλλά στην πόρτα» υπογράμμισε. 

«Θα πρέπει να υπάρξει μια στενότερη συνεργασία αλλά και συντονισμός στην ελληνική και τουρκική ακτοφυλακή, αλλά ο καθένας στα δικά του χωρικά ύδατα» σημείωσε.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι η Κομισιόν θα πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες, έτσι ώστε να κάνει συγκεκριμένες τις υποχρεώσεις της Τουρκίας, ωστόσο δήλωσε πως η ΕΕ με αργά βήματα κινείται προς την σωστή κατεύθυνση για τη λύση του προβλήματος.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «θα πρέπει να απομονώσουμε τις φωνές που λένε να ρίξουμε το πρόβλημα στο διπλανό μας».

Διαβάστε τις δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα

 


σχετικα αρθρα