της Άρτεμις Παραδείσου 

Πιέσεις για το προσφυγικό δέχεται η ελληνική κυβέρνηση η οποία ωστόσο αρνείται κατηγορηματικά την δημιουργία κέντρου φιλοξενίας 50.000 προσφύγων στην Αθήνα. 

Το μήνυμα αυτό εξέπεμψε χθες ο Αλέξης Τσίπρας στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής, τονίζοντας στους εταίρους της χώρας πως δεν είναι δυνατόν να γίνεται προσπάθεια να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα στην έξοδο των προσφύγων κι όχι στην πύλη εισόδου τους, δηλαδή στην Τουρκία. Άλλωστε ήταν έκδηλη η δυσφορία της ελληνικής πλευράς στην χθεσινή Σύνοδο τόσο για το γεγονός πως δεν προσκλήθηκε η Τουρκία, η οποία ουσιαστικά εξαιρείται από την αντιμετώπιση του προβλήματος όσο και για τον αιφνιδιασμό της κυβέρνησης για τους ευρωπαϊκούς σχεδιασμούς που διέρρευσαν μέσω του περιοδικού Spiegel.  

H κυβέρνηση λέει ότι έχει δεσμευτεί για την δημιουργία δύο χώρων υποδοχής συνολικά 20.000 προσφύγων στην Αττική και την Μακεδονία και ότι η κάλυψη κι άλλων αναγκών θα εξαρτηθεί από την χρηματοδότηση αλλά και από την εφαρμογή ενός προγράμματος μεταφοράς τους μέσω Ελλάδας στην Ευρώπη. Δίνει πολύ προσωρινό χαρακτήρα στην φιλοξενία τους δηλαδή. 

Πάντως κυβερνητικές πηγές συνδέουν τις πιέσεις που ασκούνται στην χώρα μας για το προσφυγικό με την απροθυμία των δανειστών να ανάψουν το πράσινο φως για την ρύθμιση των κόκκινων δανείων με βάση την πρόταση που έχει καταθέσει το υπουργείο Οικονομίας στο κουαρτέτο. Πιστεύουν δηλαδή ότι ως αντάλλαγμα για μία πιο καλή απόφαση για τα κόκκινα δάνεια οι δανειστές θα ζητήσουν παραχωρήσεις της ελληνικής πλευράς στο θέμα των προσφύγων.

Το προσφυγικό δεν αποκλείεται να συζητηθεί και κατά την σημερινή συνάντηση Τσίπρα-Ντομπρόβσκις στο Μέγαρο Μαξίμου, καθώς όπως διέρρευσε μέρος του σχεδίου για την δημιουργία στρατοπέδου υποδοχής 50.000 προσφύγων στην Αθήνα ανήκει στον πρόεδρο της Κομισιόν κ. Γιούνκερ.