Σε επικοινωνία με την Κομισιόν βρίσκεται η κυβέρνηση για το θέμα του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, ανέφερε ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης, ο μάλιστα έριξε ευθύνες προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το εν λόγω μέτρο.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Alpha 989, ο κ. Φίλης σημείωσε πως η κυβέρνηση δεν θέλει να επιβάλει φόρους που να είναι έξω από τη συμφωνία και επεσήμανε πως το θέμα προκλήθηκε από την Κομισιόν τον Αύγουστο, με την αναζήτηση των ισοδυνάμων.

Ο υπουργός Παιδείας επανέλαβε την αντίθεσή του σε ισοδύναμα όπως η οριζόντια αύξηση φορολογίας σε είδη λαϊκής κατανάλωσης, όπως το κόκκινο κρέας.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο να αναγκαστούν μαθητές να φύγουν από ιδιωτικά σχολεία, ο κ. Φίλης απάντησε: 

Καλώς να ορίσουν στο δημόσιο και να εξαναγκαστεί η πολιτεία να κάνει υποδομές για να τους υποδεχθεί. Μακάρι να έρθουν τα παιδιά στο δημόσιο σχολείο.

Σε αυτό το πλαίσιο, επανέλαβε πως όποιος πηγαίνει το παιδί του σε ιδιωτικό σχολείο αναλαμβάνει το κόστος της επιλογής και ότι η λέξη «πενταροδεκάρες»  που είχε χρησιμοποιήσει ήταν σχήμα λόγου. «Δεν είμαι στην τσέπη του καθενός, όποιος μπορεί όμως να δώσει 7.000 το χρόνο, μπορεί να δώσει και τα άλλα 700», είπε. 

«Παλαιότερα είχαμε αυξήσεις διδάκτρων κάθε χρόνο, μέσα στην κρίση δεν έχασαν τα ιδιωτικά σχολεία», πρόσθεσε, ενώ σε ό,τι αφορά στους επικριτές του παρατήρησε ότι «υποδύονται τους αντιμνημονιακούς αυτοί που δημιούργησαν την κατάσταση που θέλουμε να ανατρέψουμε εμείς».