current views are: 5

26 Οκτωβρίου 2015
Δημοσίευση09:33

Το ΕΛΚ, η Ντόρα και η σύγκρουση Μεϊμαράκη – Τζιτζικώστα

Μέτωπο απέναντι στον Ευάγγελο Μεϊμαράκη επιδιώκει να δημιουργήσει ο Απόστολος Τζιτζικώστας, δημιουργώντας προϋποθέσεις πόλωσης στη γαλάζια εσωκομματική αναμέτρηση.

Δημοσίευση 09:33’
αρθρο-newpost

Μέτωπο απέναντι στον Ευάγγελο Μεϊμαράκη επιδιώκει να δημιουργήσει ο Απόστολος Τζιτζικώστας, δημιουργώντας προϋποθέσεις πόλωσης στη γαλάζια εσωκομματική αναμέτρηση.

του Τάσου Τσιφόρου

Μέτωπο απέναντι στον Ευάγγελο Μεϊμαράκη επιδιώκει να δημιουργήσει ο Απόστολος Τζιτζικώστας, δημιουργώντας προϋποθέσεις πόλωσης στη γαλάζια εσωκομματική αναμέτρηση. 

Μετά από μία περίοδο όπου δημιουργήθηκε η αίσθηση απώλειας δυναμικής, έναντι του νυν Προέδρου αλλά και του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας μετέβαλλε την τακτική του. Η «επιστροφή» του 37χρονου στελέχους συνοδεύτηκε από ένα μπαράζ συνεντεύξεων, στις οποίες, μετά την πρώτη «ένταση» με την πλευρά Σαμαρά, την οποία έσπευσε να εκμεταλλευτεί ο Άδωνις Γεωργιάδης προκειμένου να προσεταιριστεί αυτός την σαμαρική ψήφο, κυριάρχησε η σκληρή κριτική απέναντι στον Ευ. Μεϊμαράκη και, συνακόλουθα, στη Ντόρα Μπακογιάννη. 

Στο επίκεντρο των όσων λέει ο κ. Τζιτζικώστας βρίσκεται η διαχείριση της αντιπροεδρίας στο ΕΛΚ, όπου ο ίδιος διαβλέπει υπόγεια συνεννόηση μεταξύ του Ευ. Μεϊμαράκη και της Ντόρας Μπακογιάννη, που έχει ως τελικό στόχο τον έλεγχο του κόμματος. 

Τί πραγματικά συνέβη, ωστόσο, με την υποψηφιότητα για την αντιπροεδρία; 

Ο πρώτος που είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον και, μάλιστα, είχε αποσπάσει και την υπογραφή του Ευάγγελου Μεϊμαράκη ώστε να είναι υποψήφιος ήταν ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης. Μάλιστα, στα τέλη Αυγούστου είχε πραγματοποιήσει σειρά συναντήσεων στις Βρυξέλλες με στόχο την προώθηση της υποψηφιότητάς του με κορυφαία στελέχη της ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς. Αυτό που άλλαξε τα πάντα ήταν η ξαφνική απόφαση του κ. Μεϊμαράκη να δρομολογήσει τις διαδικασίες διαδοχής του. Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε, άμεσα, υποψήφιος και εκ των πραγμάτων αποσύρθηκε από τη διεκδίκηση του ΕΛΚ. Οι πληροφορίες εδώ διίστανται. Οι συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη ισχυρίζονται ότι ο ίδιος αποσύρθηκε καθώς, προφανώς, δεν θα μπορούσε να φέρει εις πέρας δύο παράλληλες προεκλογικές μάχες. Κάποιοι άλλοι ισχυρίζονται ότι ο κ. Μεϊμαράκης του διεμήνυσε ότι δεν θα μπορούσε, πλέον, να τον στηρίξει καθώς ήταν, ούτως ή άλλως, διεκδικητής για την ηγεσία. 

Σε κάθε περίπτωση, 4 – 5 ημέρες πριν τελειώσει ο Σεπτέμβριος, η ΝΔ είχε μείνει χωρίς υποψήφιο. 

Τότε το ενδιαφέρον του εξεδήλωσε ο επικεφαλής των ευρωβουλευτών κ. Μαν. Κεφαλογιάννης, ο οποίος και συναντήθηκε με τον Ευ. Μεϊμαράκη, χωρίς όμως – όπως συνέβη στην περίπτωση Μητσοτάκη – να αποσπάσει και την υπογραφή του στο επίσημο έγγραφο υποψηφιότητας.
Και ενώ ο Οκτώβριος είχε αρχίσει ήδη να τρέχει, ανέκυψε το ενδιαφέρον της Ντόρας. Η πρώην Υπουργός εκτίμησε ότι θα μπορούσε να κάνει αποτελεσματικό lobbying της υποψηφιότητάς της και απέσπασε τη συμφωνία του Προέδρου της ΝΔ. Η ίδια ταξίδεψε στις Βρυξέλλες, όπου όμως οι συναντήσεις δεν στέφθηκαν με απόλυτη επιτυχία ενώ βρισκόταν σε ανοικτή γραμμή και με το Βερολίνο. Ωστόσο, ο χρόνος δεν ήταν αρωγός – καθώς οι ισορροπίες στο ΕΛΚ είχαν ήδη διαμορφωθεί – ενώ συνεργάτες της κάνουν λόγο και για παρέμβαση του πρώην Πρωθυπουργού κ. Αντ. Σαμαρά, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η υποψηφιότητά της ως έμμεση παρέμβαση στα εσωκομματικά της ΝΔ. Και η αλήθεια είναι ότι αρκετοί ευρωπαίοι παράγοντες, βλέποντας τις υποψηφιότητες να αλλάζουν αλλά και μαθαίνοντας τα νέα από την Αθήνα εμφανίζονταν αρνητικοί σε μία έμμεση έστω εμπλοκή τους. 

Η τελική απόσυρση της κας Μπακογιάννη, αποτέλεσε και την αφορμή για τη σκληρή κριτική που εξαπολύει ο κ. Τζιτζικώστας, θέλοντας να αποστασιοποιηθεί από τα δύο έμπειρα στελέχη της κεντροδεξιάς. Η πρώην υπουργός, πάντως, δεν κρύβει – σε συνομιλητές της – την ενόχλησή της. Κυρίως, γιατί όπως λένε συνεργάτες της όσα ακούγονται σήμερα ουδεμία σχέση έχουν με όσα οι ίδιοι άνθρωποι έλεγαν μερικά 24ώρα νωρίτερα.


σχετικα αρθρα