«Η ελληνική κυβέρνηση θα προσπαθήσει να μην γίνουν μόνιμες που 50.000 θέσεις φιλοξενίας που θα πρέπει να δημιουργήσει στα εδάφη της», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, στον απόηχο της μίνι Συνόδου Κορυφής για το προσφυγικό.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Μουζάλας τόνισε πως το ζήτημα «είναι θέμα δυναμικής», όμως διευκρίνισε ότι δεν μπορεί να διαβεβαιώσει πως η Ελλάδα δεν θα χάσει κάποιες μάχες στην πορεία.

Ο αναπληρωτής υπουργός σημείωσε ότι στη μίνι Σύνοδο, η Ελλάδα κατάφερε να αποκρούσει αξιώσεις των εταίρων για τη δημιουργία ενός «γκέτο» 60.000 ανθρώπων στην Αττική και για συμμετοχή της Frontex στη φύλαξη των ελληνικών συνόρων.

Ακόμα, επεσήμανε πως η κυβέρνηση πέτυχε στον αντίποδα την υλοποίηση της πολιτικής που είχε ήδη συμφωνηθεί, η οποία προβλέπει θέσεις φιλοξενίας σε κέντρα υποδοχής συν 20.000 θέσεις επιδοτούμενων ενοικίων, και διασφάλισε πως η προστασία των συνόρων θα γίνεται μόνο από ελληνικές δυνάμεις.

Παράλληλα, ο κ. Μουζάλας είπε πως η Αθήνα πέτυχε να συνδέσει τη δημιουργία των θέσεων φιλοξενίας με χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πρόσθεσε δε πως οι 30.000 θέσεις σε κέντρα υποδοχής θα είναι δυνατό να δημιουργηθούν έως το τέλος του έτους μόνο εφόσον οι Βρυξέλλες προσφέρουν τους απαραίτητους πόρους, καθώς διαφορετικά αυτό το χρονοδιάγραμμα «δεν είναι ρεαλιστικό».

Οι ακριβείς χώροι όπου θα κατασκευαστούν οι εν λόγω χώροι φιλοξενίας δεν έχουν επιλεγεί και αναζητούνται, όμως τα έργα θα γίνουν σε Αττική και Μακεδονία, είπε ο κ. Μουζάλας.

Ο αναπληρωτής υπουργός επαναβεβαίωσε πως βασικός άξονας της ελληνικής πολιτικής για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης είναι οι πρόσφυγες να καταγράφονται στην Τουρκία και να διαμοιράζονται στην Ε.Ε. απευθείας από εκεί, χωρίς να περάσουν σε ελληνικό έδαφος.

Παραδέχτηκε ωστόσο ότι ο εν λόγω στόχος είναι «δύσκολος».