Στο τεταμένο κλίμα που επικράτησε κατά τη χθεσινή ειδική Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό στέκεται ο γερμανικός Τύπος, που αποτιμά θετικά ωστόσο τα αποτελέσματά της. 

Η Frankfurter Allgemeine Zeitung στέκεται στην ένταση και τις αλληλοκατηγορίες μεταξύ των ηγετών που συμμετείχαν.  Η γερμανική εφημερίδα επισημαίνει ότι οι χώρες κατά μήκος της «διαδρομής των Βαλκανίων» επιθυμούν να θέσουν υπό έλεγχο την προσφυγική ροή μέσω πιο αυστηρών ελέγχων και καλύτερων συνθηκών υποδοχής των ανθρώπων.

Σύμφωνα με τη FAZ, η συμπεριφορά του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν προκάλεσε την αγανάκτηση των Βρυξελλών, καθώς ξεκαθάρισε στη διάρκεια της συνόδου ότι θεωρεί τη χώρα του απλώς «παρατηρητή» της κρίσης, καθώς η Βουδαπέστη έχει κλείσει τα σύνορά της με τη Σερβία και την Κροατία.

«Η Ουγγαρία δεν βρίσκεται πλέον στον δρόμο» των προσφύγων, εξήγησε ο Ούγγρος πρωθυπουργός. Για την κρίση ευθύνονται οι χώρες που ανήκουν στον χώρο Σένγκεν, επεσήμανε, «οι οποίες δεν ήταν σε θέση ή δεν ήταν έτοιμες να τηρήσουν τον λόγο τους».

Όπως σημειώνει το δημοσίευμα, κάποιοι από τους συμμετέχοντες στη σύνοδο δήλωσαν ότι υπήρξαν αντιπαραθέσεις μεταξύ κάποιων ηγετών. Ο Ορμπάν και ο πρωθυπουργός της Σλοβενίας Μίρο Τσέραρ επιτέθηκαν εναντίον του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα κατηγορώντας τον ότι η Αθήνα δεν κάνει αρκετά για τη διασφάλιση των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ με την Τουρκία.

Μάλιστα ο Τσέραρ χαρακτήρισε «απαράδεκτο» το γεγονός ότι τις τελευταίες ημέρες έφτασαν στη χώρα τους περισσότεροι από 60.000 πρόσφυγες.

Η Suddeutsche Zeitung σχολιάζει ότι στη διάρκεια της συνόδου συμφωνήθηκαν συγκεκριμένα βήματα, γεγονός το οποίο χαρακτηρίζει εκπληκτικό.

Με το σχέδιο 17 σημείων που υιοθετήθηκε χθες οι χώρες που συμμετείχαν στη μίνι σύνοδο δεσμεύονται να παρέχουν επαρκή τροφή, στέγη και βοήθεια στους πρόσφυγες, και μάλιστα αν είναι απαραίτητο με τη βοήθεια του μηχανισμού πολιτικής προστασίας της ΕΕ.

«Σχέδιο έκτακτης ανάγκης για τη διαδρομή των Βαλκανίων», τιτλοφορείται η Die Zeit, εξηγώντας ότι το σχέδιο 17 σημείων που υιοθετήθηκε προβλέπει 100.000 θέσεις υποδοχής για τους πρόσφυγες στην Ευρώπη και καλύτερη προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ με τη βοήθεια της Frontex.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζαν Άσελμπορν επεσήμανε ότι το ζήτημα θα συζητηθεί σε βάθος και κατά τη διάρκεια της έκτακτης συνόδου των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ στις 9 Νοεμβρίου.

«Χρειαζόμαστε έναν μεγάλο προϋπολογισμό για να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση», εξήγησε. Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ έκανε λόγο για μια «σημαντική σύνοδο», όμως μόνο «ένα λιθαράκι» για τη λύση, τονίζοντας ότι για την επίλυση της προσφυγικής κρίσης απαιτούνται περαιτέρω συζητήσεις με την Τουρκία.

«Οι πρόσφυγες θα πρέπει να “αποθαρρύνονται”», επισημαίνει η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt, αναφερόμενη στην απόφαση που ελήφθη στη σύνοδο. Η απόφαση της συνόδου αναφέρει χαρακτηριστικά: «Επιθυμούμε να αποθαρρύνουμε τους πρόσφυγες και τους μετανάστες να μετακινούνται σε σύνορα μιας άλλης χώρας της περιοχής. Η πολιτική της προώθησης προσφύγων χωρίς να ενημερώνονται οι γειτονικές χώρες είναι απαράδεκτη».

Το περιοδικό Der Spiegel εκφράζει σε άρθρο του την ελπίδα η χθεσινή σύνοδος να σηματοδοτήσει το τέλος της κακοφωνίας στην Ευρώπη, εξηγώντας ότι η συμφωνία που επετεύχθη μπορεί να αποτελέσει ένα σημαντικό βήμα προς μια κοινή ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική.