Κριτική κατά του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης ασκεί το ΚΚΕ με αφορμή τις αποφάσεις της χθεσινής Συνόδου Κορυφής για το προσφυγικό, κάνοντας λόγο για μετατροπή της Ελλάδας σε σταθμό καταναγκαστικής συγκέντρωσης προσφύγων. 

Ο Περισσός αναφέρει πως ο κ. Τσίπρας πρέπει να πάρει «επιδότηση υποκρισίας» καθώς «όχι μόνο, ψήφισε επώδυνες και επικίνδυνες για τους πρόσφυγες και τον ελληνικό λαό αποφάσεις, αλλά ισχυρίζεται κιόλας ότι δήθεν τις απέτρεψε».

«Με τις αποφάσεις της συνόδου, που συμπληρώνουν προηγούμενες αποφάσεις για τη δημιουργία των κέντρων διαλογής προσφύγων (hot-spots), η Ελλάδα γίνεται, με επιδότηση ΟΗΕ και ΕΕ, χώρα λειτουργίας τεράστιων καταυλισμών, σταθμός καταναγκαστικής συγκέντρωσης 50.000 - για αρχή - εγκλωβισμένων προσφύγων» αναφέρει το ΚΚΕ και συνεχίζει:

Επιπλέον, μετά τους επικίνδυνους σχεδιασμούς για κοινές περιπολίες Ελλάδας-Τουρκίας στο Αιγαίο, άνοιξε και επίσημα η συζήτηση για το «κλείσιμο» των ελληνικών συνόρων προς το βορρά και για ανάθεση στον Frontex της αποτροπής-καταστολής των προσφύγων στα ελληνο-σκοπιανά ή ελληνο-αλβανικά σύνορα.

Το ΚΚΕ καλεί τον λαό να αντιδράσει «μαζικά και αποφασιστικά σ’ αυτές τις επικίνδυνες και αντιδραστικές αποφάσεις» και ζητεί την  κατάργηση του Κανονισμού του Δουβλίνου.

Παράλληλα καλεί τον λαό να παλέψει «για τη γενναία ενίσχυση των υποδομών και του προσωπικού που σχετίζεται με τη διάσωση, ειδικά τους χειμερινούς μήνες» και «για τη δημιουργία αξιοπρεπών και υγιεινών, προσωρινών χώρων υποδοχής, καταγραφής και φιλοξενίας, με ευθύνη των ελληνικών αρχών και όχι των διάφορων ΜΚΟ που λυμαίνονται τον τομέα της αλληλεγγύης».

Ζητεί επίσης να καταργηθεί η Frontex και «να σταματήσουν οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις ΕΕ-ΗΠΑ-ΝΑΤΟ».