Τις αποφάσεις της χθεσινής Συνόδου Κορυφής χαιρέτισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Γερμανίας Στέφεν Ζάιμπερτ, επικεντρώνοντας ιδιαίτερα στο σκέλος που αφορά την Ελλάδα, ενώ υπογράμμισε την ανάγκη να ενισχυθούν οι έλεγχοι στα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο κ. Ζάιμπερτ χαρακτήρισε «ιδιαίτερα σημαντικό και ευχάριστο» το γεγονός ότι «η Ελλάδα στην χθεσινή συνάντηση ήταν πρόθυμη να προσεγγίσει πολύ πιο συγκεκριμένα από ό,τι έως τώρα την εγκατάσταση και διαμόρφωση των Hotspots, δηλαδή των μεγάλων κέντρων υποδοχής και καταγραφής, από τα οποία στο μέλλον θα γίνεται αφενός η κατανομή αυτών που έχουν δικαίωμα προστασίας στην Ευρώπη και αφετέρου η επαναπροώθηση όσων δεν λαμβάνουν άσυλο».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Γερμανίας επεσήμανε πως η ελληνική κυβέρνηση εξέφρασε την ετοιμότητά της να δημιουργήσει τώρα επιπρόσθετα 30.000 θέσεις σε τέτοια Hotspots και σε ένα δεύτερο βήμα άλλη μία φορά 20.000, όπου θα συνδράμει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR).

«Έχουμε πει πάντα ότι θα θέσουμε σε εφαρμογή έναν πανευρωπαϊκό μηχανισμό κατανομής. Αυτό είναι κεντρικό στοιχείο της τάξης που θέλουμε να βάλουμε σε διαδικασίες οι οποίες αυτή τη στιγμή είναι "άτακτες". Και η προϋπόθεση για να το καταφέρουμε αυτό είναι η Ελλάδα να είναι πρόθυμη για εγκατάσταση και διαμόρφωση τέτοιων Hotspots. Υπό αυτή την έννοια κάναμε χθες ένα καλό βήμα», πρόσθεσε ο κ. Ζάιμπερτ.

«Στόχος της κυβέρνησης, όπως και όλων των άλλων ευρωπαϊκών κρατών -αυτό μπορείτε να το διαβάσετε σε πολλά Συμπεράσματα Ευρωπαϊκών Συμβουλίων- είναι να ενισχύσουμε πάλι τους ελέγχους στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, να τα κάνουμε να λειτουργούν καλύτερα», είπε στη συνέχεια και πρόσθεσε:

Χθες δεν ήταν μια συζήτηση για τείχη και φράχτες. Αποφασίστηκε, όμως, ότι θα ληφθούν κοινά μέτρα για την βελτίωση της προστασίας των συνόρων. Έτσι θα λάβει π.χ. η Σλοβενία, που βρίσκεται υπό πολύ μεγάλη πίεση, διμερή βοήθεια -μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα διατεθούν 400 συνοριακοί φύλακες και εξοπλισμός. Και η FRONTEX στο σύνολό της θα βοηθήσει ενισχυμένα τις χώρες που τις αφορά.

«Παραμένει η βαθιά πεποίθηση της κυβέρνησης και της καγκελάριου ότι το πρόβλημα δεν λύνεται με τείχη και φράχτες ή παρόμοια εθνικά μέτρα, αλλά μόνο μέσω μίας συντονισμένης ευρωπαϊκής δράσης και μέσω ενός καλύτερου ελέγχου των ευρωπαϊκών εξωτερικών συνόρων», τόνισε.