Χωρίς την μεγάλη είδηση και με εμφανή διάθεση διατήρησης των ισορροπιών ενόψει της πρώτης αξιολόγησης της χώρας, εμφανίστηκε στη Βουλή, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις. 

Μιλώντας σε διακομματική επιτροπή ο κ. Ντομπρόβσκις, σχολίασε (μετά από ερωτήσεις βουλευτών), όλα τα ανοιχτά και κρίσιμα ζητήματα της διαπραγμάτευσης με τους Θεσμούς, κάνοντας ειδική αναφορά στα κόκκινα δάνεια και το δημόσιο χρέος.  

Στο πλαίσιο αυτό, εξέφρασε την αισιοδοξία  του στο θέμα των «κόκκινων» δανείων πως θα βρεθεί που θα προστατεύει όσους έχουν πραγματική ανάγκη, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο πως όλα τα «ορόσημα» που σχετίζονται με την αξιολόγηση και την β' εκταμίευση του δανείου, θα πρέπει να ολοκληρωθούν. 

Για το χρέος επικαλέστηκε την απόφαση του eurogroup, λέγοντας ότι το ζήτημα θα εξεταστεί εφόσον κλείσει η αξιολόγηση. Σημείωσε δε πως δεν γίνεται λόγος για ονομαστική περικοπή (κούρεμα) αλλά για άλλες τεχνικές λύσεις και δυνατότητες. Ο αντιπρόεδρος της ΕΕ άφησε μάλιστα να εννοηθεί ότι η Ελλάδα ευνοείται από το γεγονός ότι ενώ έχει το μεγαλύτερο λόγο χρέους προς ΑΕΠ, πληρώνει λιγότερα από την Πορτογαλία και την Ιταλία. 

Σε ό,τι αφορά το νέο θεσμικό πλαίσιο που εισάγει η ΕΕ εντός του 2016 για το τραπεζικό  «κούρεμα», ανακοίνωσε πως μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, θα ετοιμάσει νομοθετική πρόταση προκειμένου η ΕΕ να εγγυηθεί τις καταθέσεις. 

Για τις επενδύσεις ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής επικαλέστηκε και πάλι το πακέτο Γιούνκερ ύψους 35 δις ευρώ που αναμένεται να δοθεί σταδιακά στη χώρα μας ως το 2020, χωρίς όμως να προχωρήσει σε περεταίρω διευκρινήσεις αναφορικά με τον τρόπο και το χρονοδιάγραμμα. 

Αξίζει να επισημανθεί πάντως ότι το κλίμα στη συνάντηση, χάλασε όταν το λόγο πήρε ο Ηλίας Κασιδιάρης από τη Χ.Α. ο οποίος επιτέθηκε με σφοδρότητα στους εκπροσώπους της ΕΕ, λέγοντας πως η Ελλάδα δεν θα γίνει αποικία χρέους. «Δεν έχουμε ανάγκη για μαθήματα κατά της διαφθοράς, να τα κάνουν στην Μέρκελ για την Volkswagen», δήλωσε και σημείωσε πως η υφαρπαγή της πρώτης κατοικίας αποτελεί casus belli.