«Δεν είναι δυνατό τρίτες χώρες όπως η Ελλάδα να πληρώνουν επιλογές άλλων» ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς σε δήλωσή του για την προσφυγκή κρίση, αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον κύπριο ομόλογό του, Ιωάννη Κασουλίδη.

«Εμείς ούτε θέλαμε ούτε συμβάλαμε, ούτε επιδιώξαμε πόλεμο στη Λιβύη ή στη Συρία. Θεωρώ άδικο να πληρώνουν κύρια οι χώρες που δεν συμμετείχαν στις αιτίες του μεταναστευτικού ρεύματος» υπογράμμισε ο υπουργόσς και πρόσθεσε:

Επίσης, θέλω να πω ότι δεν είναι δυνατό να μη βοηθήσουμε ώστε οι καταυλισμοί του ΟΗΕ στην Ιορδανία και στο Λίβανο, να μην τύχουν υλικής και οικονομικής ενίσχυσης και να βλέπουμε το καινούργιο φαινόμενο, αυτή τη στιγμή να μετακινούνται 300.000 άνθρωποι από αυτούς τους καταυλισμούς με κατεύθυνση την Ελλάδα. Θα πρέπει αντί να συζητά η Ευρώπη πόσα λεφτά θα δαπανήσει στα ίδια της τα εδάφη, θα έπρεπε να είχε ήδη φροντίσει, αλλά τουλάχιστον να φροντίσει τώρα, και την ύστατη στιγμή, να υπάρξουν εκείνες οι δαπάνες που θα διασφαλίσουν υποδομές ανθρώπινες, υποδομές εργασίας και μόρφωσης, για τους μετανάστες στο εσωτερικό του αραβικού κόσμου δηλαδή στην Ιορδανία και στη Λιβύη.

Ο κ. Κοτζιάς προειδοποίησε ότι «θα πρέπει να προσέξουμε πολύ να μην αποσταθεροποιήσουμε, να μην αφήσουμε να αποσταθεροποιηθούν κράτη όπως η Αίγυπτος, που από πίσω της έχει το Σουδάν του εμφυλίου πολέμου και το υπό κατάρρευση κράτος της Σομαλίας. Κατά συνέπεια θα πρέπει να ληφθούν μια σειρά από μέτρα στην περιοχή  που να αποτρέπουν τη γέννηση του μεταναστευτικού προβλήματος, το οποίο στα μεγέθη του δεν είναι διαχειρίσιμο. Μπορεί να συνεχίσουν του χρόνου ή να προκύψουν καινούργιες αποσταθεροποιημένες ζώνες και ουδείς μπορεί να προβλέψει σήμερα το μέγεθος του προβλήματος και καλά είναι έγκαιρα να ληφθούν μέτρα για να μη διογκωθεί και άλλο».