Βολές εξαπολύει η Νέα Δημοκρατία κατά της κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα για τις αποφάσεις της έκτακτης Συνόδου Κορυφής για το μεταναστευτικό.

«Η τραγική εικόνα του κ. Τσίπρα, που προσπαθεί να εμφανίσει ως επιτυχία, τις αποφάσεις της έκτακτης Συνόδου Κορυφής για το μεταναστευτικό, αποτελεί όνειδος» τονίζουν σε δήλωσή τους ο υπεύθυνος Τομέα Τουρισμού, Μάνος Κόνσολας, ο υπεύθυνος Τομέα Εθνικής Άμυνας, Γιάννης Κεφαλογιάννης και ο υπεύθυνος του Τομέα Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη της ΝΔ, Δημήτρης Κυριαζίδης.

«Ένας Πρωθυπουργός μειωμένης ευθύνης, μετατρέπει την Ελλάδα σε αποθήκη ψυχώνΟ κ. Τσίπρας επαίρεται ότι απέτρεψε την παράλογη απαίτηση, όπως την χαρακτηρίζει, να δημιουργηθεί ένα κέντρο φιλοξενίας 50.000 προσφύγων και παράνομων μεταναστών στην Αθήνα» επισημαίνουν και συνεχίζουν:

Ποιον νομίζει ότι κοροϊδεύει; Στην παράγραφο 5 του κοινού ανακοινωθέντος της Συνόδου Κορυφής αναφέρεται:

‘’We welcome Greece's intention to increase reception capacity to 30.000 places by the end of the year and commit to supporting Greece and UNHCR to provide rent subsidies and host family programmes for at least 20.000 more’’

Με πολύ απλά λόγια «χαιρετίζεται η πρόθεση της Ελλάδας να αυξήσει την ικανότητα υποδοχής προσφύγων σε 30.000 θέσεις μέχρι το τέλος του χρόνου ενώ άλλες 20.οοο θέσεις θα δημιουργηθούν με επιδότηση ενοικίου».

Μιλάμε για εγκατάσταση 50.000 προσφύγων και παράνομων μεταναστών στη χώρα.
 
Όσο για τα hot spot στα νησιά, συνολικής χωρητικότητας 7.000 ατόμων, είναι φανερό ότι ο κ. Τσίπρας εμπαίζει τους νησιώτες και υπονομεύει ευθέως τον τουρισμό. Άλλωστε τους δικούς του ψηφοφόρους, όπως πιστεύει, δεν τους αφορά ο τουρισμός. Με μαθηματική ακρίβεια είναι βέβαιο ότι τη θερινή περίοδο όχι 7.000 αλλά 70.000 θα συνωστίζονται στη Λέσβο, στην Κω και στα άλλα νησιά του Αιγαίου. Εδώ θα είμαστε και θα δούμε ποιος θα επιβεβαιωθεί και ποιοι τότε θα είναι υπόλογοι απέναντι στους νησιώτες.

Υπογραμμίζουν ότι «η λύση είναι η δημιουργία κέντρων φιλοξενίας και καταγραφής σε τρίτες χώρες, όπως η Τουρκία, προκειμένου να γίνεται εκεί η αναλογική κατανομή προσφύγων και να μην χρειάζεται όλοι αυτοί οι άνθρωποι να κινδυνεύουν στη θάλασσα. Η λύση είναι δημιουργία hot spot στην ηπειρωτική χώρα και όχι στα νησιά, όπως είχε προτείνει ο κ. Αβραμόπουλος. Το παράδειγμα της Μυτιλήνης είναι αποτρεπτικό, τα χειρότερα έρχονται. Η λύση είναι η δημιουργία ευρωπαϊκής task force που θα επιχειρεί ενάντια στα κυκλώματα των δουλεμπόρων που δρουν ανενόχλητα και η φρούρηση των θαλασσίων συνόρων. Είναι ξεκάθαρο πλέον ότι δεν μιλάμε για αναλογική κατανομή προσφύγων, με 50.000 πρόσφυγες στην Ελλάδα, που είναι βέβαιο ότι θα πολλαπλασιαστούν σε χρόνο μηδέν».

Οι κύριοι Κόνσολας, Κεφαλογιάννης και Κυριαζίδης σημειώνουν ότι «ο Πρωθυπουργός σιώπησε σε δύο βασικά ζητήματα:

  • Την άμεση εφαρμογή της συμφωνίας επανεισδοχής από την πλευρά της Τουρκίας.
  • Την άμεση ενεργοποίηση των διαδικασιών επαναπροώθησης των παράνομων μεταναστών που εισέρχονται σε ελληνικό έδαφος και δεν εμπίπτουν στο καθεστώς προστασίας των προσφύγων».

Και καταλήγουν λέγοντας πως «είναι φανερό σε όλους ότι ο κ. Τσίπρας έχει κάνει συμφωνίες που ουδείς γνωρίζει και μετατρέπει την Ελλάδα σε αποθήκη ψυχών».