Κρίσιμη συνάντηση έχει αυτή την ώρα ο Αλέξης Tσίπρας με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθώς εκτός από το χρέος, θα τεθεί στο τραπέζι η προστασία της πρώτης κατοικίας. Παρών στη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου είναι και ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης. 

Ο Πρωθυπουργός αναμένεται να σηκώσει εκ νέου το θέμα στέλνοντας μήνυμα ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να γίνει αρένα πλειστηριασμών και ότι δεν πρόκειται να υποχωρήσει στις παράλογες απαιτήσεις των δανειστών. 

Την ίδια ώρα, στη γραμμή του «κουαρτέτου» για απελευθέρωση των πλειστηριασμών κινείται και ο Βάλντις Ντομπρόβσκις, όπως διαφάνηκε από τις αποστάσεις που κράτησε από τα μηνύματα της ελληνικής κυβέρνησης για προστασία της πρώτης κατοικίας. 

«Η λύση που προκρίνουμε είναι η στοχευμένη στήριξη για τα νοικοκυριά που βρίσκονται σε κίνδυνο» δήλωσε από το υπουργείο Οικονομικών, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν. Ο Λετονός κομίζει στην Αθήνα τις απαιτήσεις των πιστωτών, οι οποίοι ζητούν εκ βάθρων αλλαγές στη ρύθμιση για τα κόκκινα δάνεια, περιορίζοντας ραγδαία τον αριθμό των δανειοληπτών που θα προστατεύονται από πλειστηριασμούς.  Η συζήτηση επανήλθε (μετά από μήνες) στον «έντιμο συμβιβασμό» με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο να χρησιμοποιεί εκ νέου την εν λόγω φράση, αναφερόμενος στη διαπραγμάτευση για τα κόκκινα δάνεια και τις αλλαγές στο νόμο Κατσέλη.

Μιλώντας, μάλιστα, σε διακομματική επιτροπή της Βουλής, εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι η λύση που θα βρεθεί στα «κόκκινα» δάνεια, θα προστατεύει όσους έχουν πραγματική ανάγκη, διαμηνύοντας ωστόσο ότι όλα τα «ορόσημα» που σχετίζονται με την αξιολόγηση και την εκταμίευση της δόσης, θα πρέπει να ολοκληρωθούν.

Οι δηλώσεις αυτές εντάσσονται στις γενικότερες πιέσεις των δανειστών, οι οποίες πάντως βρίσκουν στο «τείχος» της κυβέρνησης. Κυβερνητικές πηγές, την ίδια ώρα, συνδέουν τις πιέσεις που ασκούνται στην χώρα μας για το προσφυγικό με την απροθυμία των δανειστών να ανάψουν το πράσινο φως για την ρύθμιση των κόκκινων δανείων με βάση την πρόταση που έχει καταθέσει το υπουργείο Οικονομίας στο κουαρτέτο.