Τρεις είναι οι άμεσες προκλήσεις που ανέκυψαν από την προσφυγική κρίση και αντιμετωπίστηκαν κατά τη χτεσινή μίνι-σύνοδο στις Βρυξέλλες, όπως ανέφερε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Αλεξάντερ Βιντερστάιν.

«Πρώτα απ’ όλα η ανάγκη για άμεση παροχή στέγης σε χιλιάδες πρόσφυγες που βρίσκονται εν κινήσει εντός των ευρωπαϊκών εδαφών και η διασφάλιση της ανθρώπινης μεταχείρισής τους» ανέφερε χαρακτηριστικά. Όπως τόνισε, οι ηγέτες δεσμεύτηκαν χτες να παρέχουν προσωρινή στέγη, υγεινομική περίθαλψη, τροφή, νερό και προϊόντα υγιεινής στους πρόσφυγες, και όταν οι εθνικές δυνατότητές τους είναι περιορισμένες να ζητούν βοήθεια από την ΕΕ, δηλαδή την ενεργοποίηση του μηχανισμού πολιτικής προστασίας, όπως έκανε σήμερα η Κροατία.

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, ευρωπαίος αξιωματούχος διευκρίνισε νωρίτερα ότι οι 50.000 θέσεις υποδοχής δεν θα έχουν μόνιμο αλλά προσωρινό χαρακτήρα. Θα αφορούν, δηλαδή, στην προσωρινή παραμονή όσων ενταχθούν στο σχήμα μετεγκατάστασης, μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία μεταφοράς τους, όσων ακολουθήσουν την κανονική οδό της αίτησης ασύλου στην Ελλάδα μέχρι να ληφθεί η απόφαση, αλλά και αυτών που δεν έχουν δικαίωμα ασύλου μέχρι να πραγματοποιηθεί η επιστροφή τους.

Η δεύτερη πρόκληση που αντιμετωπίστηκε με τη χτεσινή συμφωνία, υποστηρίζει η Επιτροπή, είναι η δέσμευση των κρατών μελών να διαχειριστούν την κρίση «από κοινού». Αυτό σημαίνει πρακτικά, ανέφερε ο εκπρόσωπος, ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των κρατών και αποτροπή της λήψης μονομερών μέτρων που έχουν άμεσες επιπτώσεις στις γείτονες χώρες. Όπως ενημέρωσε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, σε αυτό το πλαίσιο, ήδη σήμερα το πρωί, ορίστηκαν από τα κράτη που συμμετείχαν στη χτεσινή διάσκεψη τα «εθνικά σημεία επαφής» τα οποία αναλαμβάνουν την αποκατάσταση της επικοινωνίας μεταξύ τους.

Η τρίτη πρόκληση αφορούσε την ενίσχυση της φύλαξης των συνόρων. «Η Ελλάδα, η Αλβανία και η ΠΓΔΜ συμφώνησαν χτες να ενισχύσουν τη διαχείριση των εξωτερικών χερσαίων συνόρων», σημείωσε ο εκπρόσωπος, αναφέροντας πως η Frontex θα συμβάλλει στην καταγραφή των προσφύγων μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ, θα βοηθάει στην παρακολούθηση της διέλευσης μεταξύ Κροατίας και Σερβίας και θα υποστηρίξει η φύλαξη των συνόρων μεταξύ Βουλγαρίας και Τουρκίας.