Πρόσθετη χρηματοδότηση ύψους 5,9 εκατ. ευρώ θα λάβει η Ελλάδα για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, σύμφωνα με απόφαση της Κομισιόν, μετά την χθεσινή «μίνι» Σύνοδο Κορυφής. 

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αυτό το ποσό θα βοηθήσει την Ελλάδα στην εφαρμογή των αποφάσεων για τη δημιουργία των hot spots, ενώ θα καλύψει πλήρως τα έξοδα μεταφοράς τουλάχιστον 60.000 ατόμων από τα νησιά του Αιγαίου στην ηπειρωτική χώρα.

Η Κομισιόν υπογραμμίζει, ωστόσο, ότι η συμπληρωματική βοήθεια περιορίζεται αυστηρά στα πρόσωπα που έχουν υποστεί τον δέοντα έλεγχο ασφαλείας και των οποίων έχουν ληφθεί τα δακτυλικά αποτυπώματα στα νησιά, πριν από την περαιτέρω μεταφορά τους στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Όπως αναφέρει:

Στόχος είναι να αποκλειστεί ότι η χρηματοδότηση της Ε.Ε. θα χρησιμοποιείται για παράτυπες δευτερογενείς μετακινήσεις.

Την απόφαση της Κομισιόν χαιρέτισε ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο οποίος εξέφρασε την ικανοποίησή του, τονίζοντας: 

Είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι, στο πλαίσιο της εφαρμογής της έννοιας του "κομβικού σημείου" και των πρόσφατα συμφωνηθέντων προγραμμάτων μετεγκατάστασης, θα διατεθούν περισσότερα από 5,9 εκατ. ευρώ στις ελληνικές αρχές για να υποστηριχτεί η αντιμετώπιση της καθημερινής άφιξης μεγάλου αριθμού προσώπων που χρήζουν διεθνούς προστασίας.