Στη χθεσινή συζήτηση- αντιπαράθεση για την επιβολή ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, την παράσταση την έκλεψε ο Στέφανος Μάνος ο οποίος δήλωσε ότι θα τουφέκιζε τον Νίκο Φίλη για τις προσλήψεις των εκπαιδευτικών και πρόσθεσε ότι είναι «καλύτερα να ακριβύνει η σπαλομπριζόλα παρά να γίνει αυτός ο χαμός που γίνεται στην Παιδεία». 

Ο υπουργός Παιδείας από την πλευρά του εξέφρασε την αντίθεσή του σε ισοδύναμα με οριζόντια αύξηση φορολογίας σε είδη λαϊκής κατανάλωσης, όπως το κόκκινο (βόειο) κρέας. Ο Ν. Φίλης επανέλαβε ότι όποιος πηγαίνει το παιδί του σε ιδιωτικό σχολείο αναλαμβάνει το κόστος της επιλογής, προσθέτοντας ότι «δεν είμαι στην τσέπη του καθενός, αλλά όποιος μπορεί να δώσει 7.000 το χρόνο, μπορεί να δώσει και τα άλλα 700».  

Εάν η αντιπαράθεση περιοριζόταν στους δύο, θα μπορούσαμε να πούμε ότι ο νεοφιλελεύθερος Μάνος προτιμάει να φορολογηθεί το T-bone steak και ο αριστερός Φίλης ο… Παπανούτσος όταν διδάσκεται σε ιδιωτικά σχολεία. 

Να όμως που ο Γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος ενημερώθηκε από εκπροσώπους της Συντονιστικής Επιτροπής, δήλωσε ότι η θέση του ΚΚΕ είναι κατά της ύπαρξης νέων φόρων σε όλες τις δομές της ιδιωτικής εκπαίδευσης.  Και τον Κουτσούμπα, για προστάτη των επιχειρηματιών της ιδιωτικής εκπαίδευσης δεν μπορείς να τον κατηγορήσεις. 

Η ουσία είναι ότι με αφορμή την επιβολή ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, ως ισοδύναμος ώστε να μην μετακινηθεί στο 23%  το βόειο κρέας, ζούμε εδώ και μέρες ένα απίστευτο αλαλούμ.  

Όσο και αν ο υπουργός Παιδείας προσπαθεί να το υποβαθμίσει, το θέμα κρατιέται σταθερά στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας παρά τα τεράστια ζητήματα που υπάρχουν- ενδεικτικά αναφέρουμε το ασφαλιστικό.  

Το πιθανότερο είναι γιατί όλοι γνωρίζουμε ότι η δημόσια εκπαίδευση πόρρω απέχει από τις απαιτήσεις των καιρών. Όλοι γνωρίζουμε πως αν ο γονιός δεν βάλει το χέρι βαθιά στην τσέπη για φροντιστήρια,  το βλαστάρι του, όσο φιλότιμα και αν προσπαθήσει, την πόρτα των ΑΕΙ θα τη δει μόνον απ' έξω και τα Αγγλικά του θα περιοριστούν στο «ντου γιου λάικ μαμαζέλ δη γκρής», των καμακιών της δεκαετίας του ΄80.   

Εύκολη είναι η πρόβλεψη ότι η «χλαπαταγή» δεν πρόκειται να σταματήσει. Υπό αυτή την έννοια, ίσως να έχει και δίκιο ο Μάνος. Και να πρέπει να επιστρέψουμε εκεί απ' όπου ξεκινήσαμε. Αν είμαστε ανίκανοι να βρούμε ισοδύναμα, ας φορολογήσουμε την σπαλομπριζόλα…