«Η εξεύρεση του ισοδυνάμου είναι αρμοδιότητα του υπουργείου Οικονομικών», δήλωσε η Σία Αναγνωστοπούλου, αναφερόμενη στο ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση, σημειώνοντας όμως ότι το υπουργείο Παιδείας μπορεί να πιέσει. 

«Περιμένουμε να γίνει δεκτή η πρόταση για κλιμακωτό ΦΠΑ - 0%, 6% και 13%», είπε και τόνισε «προσπαθούμε να βρεθεί άλλο ισοδύναμο».

Μιλώντας στο Mega, η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας ερωτηθείσα για την απόρριψη της πρότασης αυτής από τους δανειστές απάντησε:  «Θα επιμείνουμε μέχρι να βρούμε μια λύση».

Η ίδια αναγνώρισε ότι η επιβολή ΦΠΑ στην εκπαίδευση είναι άδικη, κυρίως για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς και τα φροντιστήρια, «γιατί είναι η μεγάλη μάζα του πληθυσμού».

Σε ό,τι αφορά τα ιδιωτικά σχολεία επισήμανε ότι καλό θα ήταν να μην υπάρχει ΦΠΑ, ούτε εκεί, ούτε πουθενά, ωστόσο υπογράμμισε ότι «από τη στιγμή που κάπου πρέπει να μπει, καλό είναι να μην μπει στους βρεφονηπιακούς ή αυξημένος στα φροντιστήρια και να μπει κάπου που κάποιος μπορεί, έστω και οριακά, να τον σηκώσει».

Απαντώντας στις επικρίσεις περί ταξικής διάκρισης δήλωσε ότι η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας δεν ξεχωρίζει κανέναν, αλλά προτεραιότητά της «είναι να σωθεί και να σταθεί στα πόδια της η δημόσια παιδεία».

«Αυτά τα μέτρα όποιον και να πλήττουν είναι άδικα. Από τη στιγμή όμως που πρέπει να επιλέξει κανείς ανάμεσα στο τι εξασφαλίζει τι δημόσιο χώρο και τι δεν τον εξασφαλίζει, προτιμά εκεί που είναι η μεγάλη μάζα του πληθυσμού και οι πιο αδύναμες τάξεις», τόνισε.

Σχολιάζοντας επίσης τις αντιδράσεις που έχουν πυροδοτηθεί για το θέμα η κ. Αναγνωστοπούλου σημείωσε:

Έχει ξεσηκωθεί σάλος για την ιδιωτική εκπαίδευση, ειδικά για τα ιδιωτικά σχολεία, και δεν είδα κανέναν, ούτε γονιό ούτε ιδιοκτήτη ιδιωτικού σχολείου, να ξεσηκώσει σάλο πέρυσι όταν οι καθηγητές των ιδιωτικών μπήκαν στο υπουργείο Εργασίας και όχι στο υπουργείο Παιδείας, δηλαδή η ίδια η γνώση έγινε καθαρά εμπορικό προϊόν και με τη σφραγίδα του νόμου... Τώρα βλέπω να έχει ξεσηκωθεί το σύμπαν, ενώ πλήττονται άλλες ομάδες του πληθυσμού πολύ πιο ευάλωτες. Τι να κάνουμε; Κάποιοι πλήττονται. Όλοι πληγόμαστε σε αυτήν την κρίση. Μακάρι να μην πληγεί κανένας.