της Άρτεμις Παραδείσου 

Λύση στο αδιέξοδο που έχει προκύψει με την επιβολή ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση αναζητεί η κυβέρνηση, την ώρα που και η τρόικα παραμένει αμετακίνητη στην θέση της πως ή θα εφαρμοστεί υψηλός συντελεστής 23% ή μηδενικός.

Η κυβέρνηση δηλώνει ότι εάν το θέμα μπει τελεσιγραφικά από την τρόικα «φυσικά και θα επιλέξουμε το μηδέν». Όμως αυτό είναι μία κουβέντα. Διότι στην πράξη το οικονομικό επιτελείο κι εν προκειμένω ότι αρμόδιος επί των Εσόδων Τρύφων Αλεξιάδης θα πρέπει να βρει ισοδύναμα για την αντικατάσταση του μέτρου της τάξης των 400 εκατομμυρίων ευρώ. Όμως σύμφωνα με κυβερνητικούς παράγοντες, φως στο τούνελ ακόμη δεν έχει φανεί.

Με αντικείμενο την αναζήτηση λύσης στο καυτό πρόβλημα με τον ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση συνεδριάζει το κυβερνητικό συμβούλιο οικονομικής πολιτικής υπό τον Γιάννη Δραγασάκη και αργότερα το σφιχτό μίνι κυβερνητικό συμβούλιο υπό τον Αλέξη Τσίπρα. Τις συνεδριάσεις θα απασχολήσει όπως αναμένεται φυσικά και το ζήτημα με τα «κόκκινα δάνεια» που εξακολουθεί να δυναμιτίζει τις σχέσεις κυβέρνησης και τροϊκανών.

Κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου αναφέρουν ότι η κυβέρνηση δεν προτίθεται να κάνει εκπτώσεις στο επίμαχο θέμα ακόμη και για συμβολικούς λόγους μη αποδεχόμενη σε καμία περίπτωση την λογική πως μπορούν να γίνουν πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας. Ευελπιστούν πως ούτε και οι τράπεζες θέλουν να προχωρήσουν σε κατασχέσεις σπιτιών. Ωστόσο η απόσταση ανάμεσα στην πρόταση της ελληνικής πλευράς και των δανειστών είναι τεράστια και δεν έχει καλυφθεί στο ελάχιστο. Το επιχείρημα δε της τρόικας είναι πως από την διεύρυνση των κριτηρίων του νόμου Κατσέλη θα επωφεληθούν οι λεγόμενοι μπαταχτσήδες, όσοι δηλαδή δεν πληρώνουν εκμεταλευόμενοι την νομοθεσία ενώ έχουν την δυνατότητα να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους.

Και σαν να μην έφθαναν όλα αυτά, οι δανειστές τώρα θέλουν να έχουν λόγο και επί του διορισμού των προσώπων που αναλαμβάνουν υψηλά κρατικά πόστα όπως για παράδειγμα την ορφανή γραμματεία δημοσίων εσόδων. Ζητούν σύμφωνα με πληροφορίες να υπάρχει ασυλία για τους δημόσιους λειτουργούς που ασχολούνται με θέματα φοροδιαφυγής διότι στην ουσία όπως υποστηρίζουν εκείνοι διώκονται από τα θύματά τους με πάσης φύσεως καταγγελίες.