Σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες θα δημιουργηθούν οι χώροι προσωρινής υποδοχής και ταυτοποίησης, σε Αττική και Βόρειο Ελλάδα. 

Σύμφωνα με κύκλους της κυβέρνησης η δημιουργία των κέντρων αυτών, θα χρηματοδοτηθεί με κοινοτικούς πόρους, ενώ όπως τονίζουν είναι επιβεβλημένη προκειμένου να διεξάγεται ομαλά η διαδικασία της ταυτοποίησης και μετεγκατάστασης των προσφύγων στις χώρες υποδοχής αλλά και για ανθρωπιστικούς λόγους, εν όψει και του επερχόμενου χειμώνα.

Όπως επισημαίνουν με τη διαδικασία μετεγκατάστασης συνδέεται και το πρόγραμμα φιλοξενίας άλλων 20.000 προσφύγων με επιδότηση ενοικίου. Αυτό το πρόγραμμα, πέραν του ότι διασφαλίζει ικανοποιητικές συνθήκες διαβίωσης, όπως λένε,  - ειδικά σε οικογένειες προσφύγων με μικρά παιδιά, είναι βοηθητικό και για τους ιδιοκτήτες κενών διαμερισμάτων, καθώς και για την οικονομία συνολικά.

Υπογραμμίζουν επίσης ότι το πρόγραμμα αυτό, πέραν του ότι προβλέπει διαφορετικό τύπο φιλοξενίας, σχετίζεται άμεσα με τις διαδικασίες ταυτοποίησης και μετεγκατάστασης, όπως και τα hot spots.

Τέλος οι ίδιο κύκλοι αποσαφηνίζουν οτι η Ελλάδα έχει ξεκαθαρίσει ότι κάθε σχεδιασμός για την διαχείριση του ζητήματος μπορεί να είναι αποτελεσματικός μόνο στον βαθμό που εμπλέκει αποτελεσματικά την Τουρκία ως πύλη εισόδου των προσφυγικών ροών στην ΕΕ. Για τον σκοπό αυτό, προσθέτουν, πρέπει να δημιουργηθεί μηχανισμός ταυτοποίησης και μετεγκατάστασης προσφύγων από την γειτονική χώρα, καθώς και να ενισχυθεί η φύλαξη των συνόρων της Τουρκίας, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Για το ζήτημα αυτό, αναφέρουν τέλος οι ίδοι κύκλοι, η Δήλωση της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής προβλέπει την οριστικοποίηση και άμεση εφαρμογή του Σχεδίου Δράσης ΕΕ- Τουρκίας για την διαχείριση του Προσφυγικού, καθώς και την πλήρη ενεργοποίηση της Συμφωνίας Επανεισδοχής ανάμεσα στα δύο μέρη.