Συνάντηση με τον πρόεδρο της Βουλής της Κύπρου Γιαννάκη Ομήρου είχε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς

Όπως τόνισε σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, η διζωνική, δικοινοτική Ομοσπονδία «είναι ζήτημα της εσωτερικής έννομης τάξης της Κύπρου, ζήτημα της Κυπριακής Δημοκρατίας, της Βουλής των Αντιπροσώπων και των κομμάτων της Κύπρου» και πρόσθεσε:

Σεβόμαστε απόλυτα την Κυπριακή Δημοκρατία και δεν θέλουμε να επιτρέψουμε σε κανένα, είτε είναι μεγάλες δυνάμεις, είτε λέγεται Ελλάδα, είτε πολύ περισσότερο Τουρκία, το δικαίωμα να επεμβαίνει στις εσωτερικές διεργασίες της Κυπριακής Δημοκρατίας και θα ήμασταν πάρα πολύ ευτυχείς, αν η Άγκυρα αντιλαμβανόταν αυτό το μήνυμα.

Ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι η Ελλάδα αναλαμβάνει «δραστήριες πρωτοβουλίες να ανταποκριθεί στην κατάργηση του ρόλου της ως εγγυήτριας δύναμης και στο να συμβάλει να φύγουν μια ώρα αρχύτερα τα κατοχικά στρατεύματα από τη Μεγαλόνησο».

Υπογράμμισε, επίσης, ότι είναι ανάγκη να λυθεί το Κυπριακό σωστά, με βάση το διεθνές δίκαιο και το ευρωπαϊκό δίκαιο, με βάση τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα δικαιώματα όλων των πολιτών της, διότι, επισήμανε, «ο κόσμος χρειάζεται μια σταθερή Κύπρο και μια σταθερή Ελλάδα, σε μια εποχή αποσταθεροποιήσεων τόσο στη Μέση Ανατολή όσο και στη Βόρεια Αφρική».

Για το θέμα του καθορισμού από την Ελλάδα των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών με την Κύπρο και την Αίγυπτο ο υπουργός δήλωσε ότι η διπλωματία πρέπει να κάνει πολλά, αλλά να μην ομιλεί πολύ. «Βρίσκεστε σε καλό δρόμο, τα φροντίζουμε όλα», συμπλήρωσε.

Ο πρόεδρος της κυπριακής Βουλής Γιαννάκης Ομήρου, από την πλευρά του, δήλωσε ότι η Ελλάδα συμπαρίσταται στον αγώνα του κυπριακού λαού για μια σύντομη λύση, η οποία θα διασφαλίζει τη φυσική και εθνική επιβίωση του κυπριακού ελληνισμού και την αρμονική συμβίωση με τους Τουρκοκύπριους. Ο κ. Ομήρου τόνισε ότι η λύση θα πρέπει να τερματίζει το αναχρονιστικό καθεστώς εγγυήσεων του 1960.