Νέο μήνυμα προς τις ελληνικές αρχές έστειλε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις μέσω του ΣΚΑΪ, διαμηνύοντας πως για να ξεκινήσει η διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης και να εκταμιευτεί η δόση ύψους 2 δισ. ευρώ, θα πρέπει πρώτα να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο του σταθμού με τη Σία Κοσιώνη, ο κ. Ντομπρόβσκις και απαντώντας σε ερώτηση  τι πρόκειται να συμβεί σε περίπτωση που δεν ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση έως τα τέλη του 2015, άφησε όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά, χωρίς να απορρίψει ακόμα και το ενδεχόμενο ενός bail in.

«Είναι σαφές πως η ανακεφαλαιοποίηση θα πρέπει να πραγματοποιηθεί μετά την πρώτη αξιολόγηση και όχι πριν τις 15 Νοεμβρίου», είπε χαρακτηριστικά και συνέχισε: 

Το θέμα γίνεται πιο πολύπλοκο [σ.σ. σε περίπτωση που η διαδικασία επεκταθεί μετά τις 31/12/2015], γιατί θα πρέπει να τεθεί σε ισχύ η οδηγία της Κομισιόν για την ανακεφαλαιοποίηση. Άρα, ναι. Υπάρχει το ενδεχόμενο ενός bail in. 

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν εξέφρασε τη δυσαρέσκεια του για την αποπομπή της πρώην Γενικού Γραμματέως Δημοσίων Εσόδων, Κατερίνας Σαββαΐδου και επέμεινε ότι ο συγκεκριμένος θεσμός πρέπει να παραμείνει ανεξάρτητος.

«Είναι σημαντική μία ανεξάρτητη φορολογική διοίκηση, για αυτό πρέπει να διασφαλίσουμε πως δεν θα υπάρξει πίεση στον νέο γενικό γραμματέα, και η επιλογή του θα πρέπει να είναι απόλυτα ανοιχτή και διαφανής», υποστήριξε. 

Παράλληλα, απέφυγε να δώσει κάποια ημερομηνία σχετικά με τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

«Η συμμετοχή του ΔΝΤ, θα εξαρτηθεί από την ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους και την πιθανή αναδιαμόρφωση του. Υπάρχουν συζητήσεις για αυτό με το Ταμείο, αλλά σε τελική ανάλυση είναι στο χέρι των χωρών της ευρωζώνης, τους δανειστές της Ελλάδας, το τί θα αποφασίσουν για το θέμα αυτό» επεσήμανε. 

Για την ελληνική κυβέρνηση είπε ότι υπάρχει βελτίωση του κλίματος μεταξύ Ελλάδας και εταίρων και αναφέρθηκε εκ νέου στη στήριξη εφαρμογής του προγράμματος από την Κομισιόν