Στην ανάγκη να ανασυσταθεί η συλλογική μνήμη για τους μεγάλους αγώνες του λαού, στάθηκε ο  πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης.

Κατά τον  χαιρετισμό του σε εκδήλωση με θέμα «Δημόσια Ιστορία και Μνήμη» στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο σημείωσε πως το γεγονός αυτό είναι ανάγκη επιτακτική για την ελληνική κοινωνία και ιδιαίτερα για τους νέους ανθρώπους, στις σημερινές συνθήκες βαθιάς κρίσης, οικονομικής και ηθικής.

Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο μνήμης και εορτασμού της 71ης επετείου της Απελευθέρωσης της Αθήνας από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής ο κ. Βούτσης επισήμανε επίσης την αξία της ιστορικής γνώσης που προβληματίζει τους ανθρώπους και βοηθά τους νέους να αμφισβητούν τα στερεότυπα και να αναπτύσσουν τους ορίζοντές τους.

Ο κ. Βούτσης τόνισε ότι η Βουλή πρέπει να είναι ανοικτή στην κοινωνία, σε μια αμφίδρομη επικοινωνία με πολίτες και συλλογικότητες, για το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της χώρας μας αλλά και ολόκληρης της ηπείρου μας, σε σχέση με τα μεγάλα διακυβεύματα της εποχής μας, και ότι θα βρίσκεται αρωγός σε ανάλογες πρωτοβουλίες.