Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις, σε συνέντευξη που παραχώρησε για το κεντρικό δελτίο του ΣΚΑΪ, δήλωσε ότι η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος στήριξης είναι προαπαιτούμενο, για να ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών και να καταβληθεί η δόση των 2 δισ. ευρώ.

Στην περίπτωση κατά την οποία η αξιολόγηση δεν ολοκληρωθεί ως το τέλος του χρόνου, άφησε ανοικτό ακόμη και το ενδεχόμενο κουρέματος των καταθέσεων.

Η κυβέρνηση αυτή τη στιγμή, τρέχει. Τρέχει για να προλάβει. Το νομοσχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση έρχεται, όπως και το νομοσχέδιο με όλες τις εκκρεμότητες, για τα κόκκινα δάνεια αναζητείται λύση, όπως λύση αναζητείται και για τον ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση με την εξεύρεση ισοδυνάμων.

Όλα δείχνουν ότι η κυβέρνηση θα προλάβει και όλα όσα πρέπει να γίνουν θα γίνουν στην ώρα τους χωρίς η χώρα να εμπλακεί σε περιπέτειες. Το θέμα όμως δεν είναι αυτό.

Θα επαναλάβουμε ότι το μείζον πρόβλημα που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση και πιθανότατα θα συνεχίσει να το αντιμετωπίζει και στο μέλλον, είναι να πεισθούν οι υπουργοί ότι από τη στιγμή που αποδέχθηκαν να αναλάβουν το χαρτοφυλάκια που κατέχουν, έχουν την υποχρέωση να φέρουν σε πέρας το έργο που τους αναλογεί.

Στο Μαξίμου γνωρίζουν ότι ορισμένοι υπουργοί κινούνται απρόθυμα γιατί διαφωνούν ιδεολογικά με τη φιλοσοφία της συμφωνίας με τους δανειστές. Πρόκειται για μια μορφή διχασμού προσωπικότητας, μιας και γνωρίζουν ότι αυτή τη στιγμή τουλάχιστον, άλλος δρόμος δεν υπάρχει. Οποιαδήποτε καθυστέρηση ενδέχεται να αποβεί καταστροφική. Μπορεί να ξεπεράσουμε τον κάβο σήμερα, αλλά αν συνεχίσουμε με τους ίδιους ρυθμούς και- κυρίως, με την ίδια λογική, ουδείς διασφαλίζει τι θα συμβεί στο μέλλον.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο αρθογράφος της Αυγής Θανάσης Καρτερός, σημειώνει ότι

«τώρα που τα κάστανα, όπως το περίμεναν και το περιμέναμε, καίνε και τσουρουφλίζουν, βλέπεις κάποιους υπουργούς να ιδρώνουν, να σφίγγονται, να κομπιάζουν και σε πιάνει η ψυχή σου. Διότι, πώς να το κάνουμε, και η κουτσή Μαρία ξέρει ότι πολλά από τα μέτρα που πρέπει να νομοθετήσουν και να πάρουν τους κάθονται στον λαιμό.»

Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, που λαμβάνει τις τελευταίες και πιο κρίσιμες αποφάσεις, γνωρίζει τι συμβαίνει με τους υπουργούς του. Προσώρας δεν τους βάζει τις φωνές, αρκείται στο να τους πιέζει και να ζητάει επιτάχυνση για την υλοποίηση του έργου τους. Στο μέλλον, μπορεί και να τους υπενθυμίσει ότι… ομελέτα χωρίς να σπάσεις αυγά, δεν γίνεται.