του Γιάννη Γιαννόπουλου

Όσο πλησιάζει η μέρα της κάλπης στη Νέα Δημοκρατία τόσο περισσότερο αυξάνεται η πίεση προς τους βουλευτές που δεν έχουν εκφράσει επίσημα την στήριξή τους σε κάποιον υποψήφιο, να προχωρήσουν σε μια δημόσια δήλωση στήριξης.

Από τα επιτελεία των τεσσάρων υποψηφίων γνωρίζουν ότι τις τρείς εβδομάδες που απομένουν οι δυνάμει πρόεδροι της ΝΔ οφείλουν να πυκνώσουν τις επισκέψεις τους στην επαρχία αλλά και τα μεγάλα αστικά κέντρα.

Αυτό δεν μπορεί να γίνει εάν δεν υπάρξει κομματική κινητοποίηση αλλά και το «ανάλογο τρέξιμο» από τους βουλευτές του κόμματος.

Γι’ αυτόν τον λόγο αλλά και για να προσελκύσουν όσο το δυνατόν περισσότερους ψηφοφόρους πιέζουν μέσω συνεργατών τους, αλλά και με απευθείας τηλεφωνικές επικοινωνίες τους εναπομείναντες βουλευτές που δεν έχουν ακόμη εκφραστεί δημόσια.

Το newpost επικοινώνησε με μερικούς από αυτούς τους βουλευτές οι οποίοι διατυπώνουν σοβαρές ενστάσεις για να δηλώσουν επίσημα την στήριξή τους. Τι ζητούν αυτοί οι βουλευτές και ποιες ακριβώς είναι οι ενστάσεις τους; 

  • Να αρθρωθεί πολιτικός λόγος για το ιδεολογικοπολιτικό στίγμα που επιθυμούν να έχει από εδώ και στο εξής η ΝΔ
  • Σαφείς αναφορές στο οργανόγραμμα του κόμματος αλλά και τον τρόπο λειτουργίας κάθε κομματικού οργάνου
  • Τους διακριτούς ρόλους μεταξύ ηγετικής ομάδας και κοινοβουλευτικής ομάδας
  • Τα κέντρα αποφάσεων στο εσωτερικό του κόμματος και την ποσόστοση βουλευτών και στελεχών σε αυτά
  • Το σχέδιο συνεργασιών με τα κόμματα που έχουν ευρωπαικό προσανατολισμό
  • Την θέση της ΝΔ στην Ευρώπη και στο Ευρωπαικό Λαικό κόμμα
  • Την αντιπολιτευτική τακτική που θα ακολουθήσει η ΝΔ τους επόμενους μήνες
  • Το κυβερνητικό πρόγραμμα που διατυπώνουν οι υποψήφιοι σε ασφαλιστικό, παιδεία, προσφυγικό, δημόσιο τομέα, ιδιωτικοποιήσεις και τραπεζικό σύστημα

Οι βουλευτές που δεν έχουν εκφραστεί ακόμη βάλλονται από τους συναδέλφους τους με βασικό επιχείρημα ότι θέλουν να «βγάλουν την ουρά τους» απέξω και να έχουν θέση σε οποιοδήποτε επόμενο σχήμα κυριαρχήσει στη ΝΔ.

Ωστόσο οι ίδιοι οι βουλευτές αντιτείνουν δίνοντας ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα: Στις εκλογές του 2009 από τους 11 βουλευτές της Β Αθήνας οι 9 υποστήριξαν την Ντόρα Μπακογιάννη και μόλις 1 τον Αντώνη Σαμαρά. Η βάση όμως της ΝΔ ψήφισε τον Αντώνη Σαμαρά σε ποσοστό 60%.Θέλουν να καταδείξουν μέσω αυτού του παραδείγματος ότι η δική τους στήριξη δεν δίνει απαραίτητα την νίκη στον υποψήφιο που εκείνοι θα στηρίξουν.