του Τάσου Τσιφόρου

Τί πρέπει να κάνει ένας καλός αρχηγός της αντιπολίτευσης; Μα, προφανώς, σκληρή αντιπολίτευση στην κυβέρνηση. Στην κρίσιμη περίοδο, δε, που διανύει η χώρα εάν η αντιπολίτευση είναι συγκροτημένη και όχι λαϊκιστική, ακόμα καλύτερα!

Σε αυτή την τακτική μοιάζουν να προσχωρούν και οι τέσσερις διεκδικητές της γαλάζιας ηγεσίας, οι οποίοι μαζί με τις καθημερινές αιχμές για τους συνυποψηφίους τους εντείνουν και την κριτική του προς τον Αλέξη Τσίπρα.

Η νίκη στην γαλάζια κούρσα περνά, εκ των πραγμάτων, και από την εμπέδωση της εικόνας για το ποιος είναι ο πιο αποτελεσματικός αντίπαλος για τον κ. Αλέξη Τσίπρα που, παρά την ισχυρή εντολή που έλαβε προ εβδομάδων, οι κρίσεις που καλείται να διαχειριστεί κρύβουν πολλούς πολιτικούς και κοινωνικούς κινδύνους.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι Βαγγέλης Μεϊμαράκης, Κυριάκος Μητσοτάκης, Άδωνις Γεωργιάδης και Απόστολος Τζιτζικώστας οικοδομούν τη δική τους υποψηφιότητα. Ο πρώτος έχοντας το προνόμιο του εν ενεργεία Προέδρου, αυτού δηλαδή που μπορεί να εκμεταλλευτεί τις μάχες που έπονται στη Βουλή (σ.σ. για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και το νέο πακέτο προαπαιτούμενων) προκειμένου να αποδείξει του λόγου το αληθές. Ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, από την πλευρά του, με το επιχείρημα ότι ο ίδιος αποτόλμησε ρήξεις στο Δημόσιο και ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης με την εμπειρία του υπουργείου Υγείας αλλά και με το ρόλο του πλέον ένθερμου, εκ των τεσσάρων, υποστηρικτή της κυβερνητικής περιόδου του Αντώνη Σαμαρά.

Ιδιάζουσα είναι, σε αυτό τον τομέα, η περίπτωση του κ. Απόστολου Τζιτζικώστα. Ο ίδιος επιχειρηματολογεί, προκειμένου να αμβλύνει το πρόβλημα εκλογιμότητας που έχει ως Περιφερειάρχης, ότι η Νέα Δημοκρατία. μπορεί να κέρδιζε στη Βουλή, ωστόσο ηττήθηκε στην κοινωνία. Ουδείς μπορεί να παραγνωρίσει την αλήθεια του ισχυρισμού, ότι δηλαδή η ΝΔ αποκόπηκε από παραδοσιακά κοινωνικά στρώματα που τη στήριζαν και, παράλληλα, πήρε διαζύγιο με τους νεότερους ψηφοφόρους, μεταξύ 18 και 34 ετών. Ωστόσο, η κεντροδεξιά ΝΔ παραμένει, στον πυρήνα της, ένα συντηρητικό κόμμα που παραμένει άγνωστο εάν, τελικά, θα επέλεγε μία περισσότερο κινηματική λογική, όπως αυτή που περιγράφει ο κ. Τζιτζικώστας. Δεν είναι τυχαίο πως, πλέον και ο κ. Μητσοτάκης, σε όλες τις δημόσιες τοποθετήσεις του αναδεικνύει το εν λόγω ζήτημα.

Κάτι τέτοιο, ωστόσο, ουδόλως εμποδίζει τον κ. Τζιτζικώστα, όπως και τους υπόλοιπους τρεις, να ανεβάζουν τους τόνους έναντι του Αλέξη Τσίπρα.

«Ο κ. Τσίπρας έχει κοροϊδέψει τους Έλληνες σε όλα τα ζητήματα» ανέφερε χθες ο Πρόεδρος της ΝΔ. «Η ανικανότητα, η ανεπάρκεια, οι συνεχείς παλινωδίες της κυβέρνησης δημιουργούν μεγάλα προβλήματα στην οικονομία και την κοινωνία. Κυρίως καλλιεργούν αστάθεια και αβεβαιότητα» προσέθεσε ο κ. Μεϊμαράκης.

«Δεν θα ανεχτούμε για πολύ ακόμα έναν πρωθυπουργό που μειώνει την εικόνα της χώρας διεθνώς» σχολίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, χαρακτηρίζοντας ως απροετοίμαστο τον έλληνα Πρωθυπουργό στη Σύνοδο για το προσφυγικό και σχολιάζοντας πως, τελικά, «οι Έλληνες δουλεύουν πιο σκληρά από ότι δουλεύει ο Τσίπρας γι αυτούς».

«Όχι άλλες επιτυχίες κ. Τσίπρα. Λίγο ακόμα και θα μας πάρουν και την Ακρόπολη» ήταν και το δηκτικό, χθεσινοβραδινό σχόλιο του Άδωνι Γεωργιάδη για το ίδιο θέμα ενώ ως «εθνικά επικίνδυνο» χαρακτήρισε τον Πρωθυπουργό ο Απ. Τζιτζικώστας, καταλογίζοντάς του ότι μετατρέπει την προσφυγική κρίση στη Συρία σε εθνική κρίση. «Λόγω των ιδεοληψιών του και της κουτοπόνηρης λογικής του παίζει με τη φωτιά και τα εθνικά μας συμφέροντα και μετατρέπει τη χώρα, στην πιο αδύναμη στιγμή της, σε αποθήκη ψυχών».