Αποφασισμένος να συνεχίσει την προσπάθεια για εθνική συνεννόηση, δήλωσε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, μετά τη συνάντησή του με τον Καναδό ομόλογό του Στίβεν Χάρπερ και την υπογραφή συμφωνίας για την κινητικότητα των νέων των δύο χωρών. Ο κ. Παπανδρέου εξέφρασε την ελπίδα ότι πολλές πολιτικές δυνάμεις θα ανταποκριθούν στην προσπάθεια αυτή και ότι θα δείξουμε πως όλοι κατανοούμε την κρισιμότητα της στιγμής, ενώ επέκρινε όσους γράφουν καθημερινά για δεινά της Ελλάδας και προφητεύουν τη Δευτέρα Παρουσία. Τόνισε δε, ότι η Ελλάδα ήδη πέτυχε πολλούς στόχους αν και μένουν ακόμη να γίνουν πολλά.

 Ο πρωθυπουργός του Καναδά, από την πλευρά του, δήλωσε πεπεισμένος πως οι Ελληνες θα μπορέσουν τελικά να λύσουν τα προβλήματα προς όφελος της ελληνικής οικονομίας, της ευρωζώνης αλλά και της παγκόσμιας οικονομίας.

 Οι δύο πρωθυπουργοί εξήραν τη σημασία της συμφωνίας που υπεγράφη σήμερα και αναφέρθηκαν στις θετικές προοπτικές των ελληνο-καναδικών σχέσεων.

Επίσης, συζήτησαν θέματα που αφορούν στις παγκόσμιες οικονομικές εξελίξεις, καθώς ο Καναδός πρωθυπουργός προερχόταν απο τη Σύνοδο της ομάδας G-8, στις εξελίξεις στην ευρωζώνη αλλά και στις οικονομικές δυσκολίες της Ελλάδας.

Ο κ. Παπανδρέου μίλησε για τα μέτρα που έχει πάρει ήδη η κυβέρνηση και για όσα σχεδιάζει να πάρει.

Σε ότι αφορά, εξάλλου, στη χθεσινή συνάντηση των πολιτικών αρχηγών, ο κ. Χάρπερ δεν θέλησε να σχολιάσει το αποτέλεσμα της σύσκεψης, λέγοντας ότι είναι ελληνικό θέμα, τόνισε ωστόσο ότι είναι φυσικό κατά διαστήματα η αντιπολίτευση να μην θέλει να συνεργαστεί με την κυβέρνηση, όμως οι κυβερνήσεις πρέπει να δρουν. Επίσης, ανέφερε ότι τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας δεν δημιουργήθηκαν απο την παρούσα κυβέρνηση.


Απο την άλλη, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει αναλάβει την ευθύνη να αντιμετωπίσει τη μεγαλύτερη κρίση που περνά η χώρα τις τελευταίες δεκαετίες. Πέρα από τη συναίνεση, σημείωσε, πρέπει με αποφασιστικό τρόπο να συνεχίσουμε την εφαρμογή του δύσκολου προγράμματος, γιατί αυτός είναι ο δρόμος εξόδου απο την κρίση.

 Ο λαός έχει βάλει πλάτη με θυσίες και πόνο, είπε ο πρωθυπουργός. Πλάτη έβαλαν και οι εταίροι μας με την παροχή δανείων απο τη φορολογία των πολιτών τους, όπως και οι χώρες-μέλη του ΔΝΤ για να μας βοηθήσουν να ξεπεράσουμε την κρίση. Είναι αυτονόητο, σημείωσε, ότι η εθνική συνεννόηση πρέπει να δείχνει ότι όλοι κατανοούν την κρισιμότητα των στιγμών και την ευθύνη που έχουμε όλοι μας να συμβάλλουμε στην πορεία ανασυγκρότησης και των αλλαγών που έχει ανάγκη η χώρα. Έχει μεγάλη σημασία η εθνική συνεννόηση, επανέλαβε ο πρωθυπουργός, καθώς ισχυροποιεί τη χώρα και αυξάνει την αξιοπιστία της.

 Τέλος, ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε χρήσιμη τη συζήτηση που έγινε χθες στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών. Εξέφρασε την πίστη του ότι υπάρχουν πολλά σημεία σύγκλισης, ενώ δήλωσε την αποφασιστικότητά του να μην σταματήσει τις προσπάθειες για την επίτευξη εθνικής συνεννόησης, με την ελπίδα ότι σε αυτή την προσπάθεια θα ανταποκριθούν πολλές πολιτικές δυνάμεις.