Σύνδεση με τις παραχωρήσεις του Αλέξη Τσίπρα στο προσφυγικό και την ελάφρυνση του χρέους κάνει σε δημοσίευμά της η Bild, τονίζοντας ότι o έλληνας πρωθυπουργός μπορεί να χρησιμοποιήσει αυτό το «χαρτί» για υποχωρήσεις στο θέμα της αποπληρωμής.

Η Ελλάδα σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, θα κάνει αίτημα για ελάφρυνση του χρέους τις επόμενες εβδομάδες, ελπίζοντας σημαντικά οφέλη στα ταμεία ή έστω παράταση στις μεταρρυθμίσεις.

«Ο Αλέξης Τσίπρας ήταν διατεθειμένος να κάνει παραχωρήσεις σε σχέση με την προσφυγική κρίση, ωστόσο η εντύπωση που υπάρχει είναι ότι θέλει να την εκμεταλλευτεί», λέει η εφημερίδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Bild, σε Αθήνα και Βρυξέλλες εξετάζουν κάτω από ποιές προϋποθέσεις και με βάση το ενωσιακό δίκαιο μπορεί να κηρυχτεί η Ελλάδα και άλλες χώρες σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω προσφυγικής κρίσης.

Όπως τονίζει η εφημερίδα: 

Αυτό θα έδινε τη δυνατότητα στην ΕΕ για νέες ειδικά μέτρα και έξτρα βοήθεια προς την Αθήνα, αλλά θα χρησίμευε ως επιχείρημα για διευκολύνσεις σχετικά με το χρέος

Ένας υψηλόβαθμος διπλωμάτης των Βρυξελλών αναφέρει στην εφημερίδα: «Οι δανειστές και ειδικά η Γερμανία θα μπορούσαν να αξιοποιήσουν την προσφυγική κρίση προκειμένου να υποχωρήσουν στο χρόνο αποπληρωμής του χρέους ή στις προθεσμίες για την εφαρμογή των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων». 

Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας τονίζει στη Bild ότι «είναι λογικό, δεδομένης της δραματικής κατάστασης με το προσφυγικό, να ζητήσουμε επιπλέον οικονομική ευελιξία και μεγαλύτερη προσαρμογή. Είναι όμως θέμα του πρωθυπουργού πότε και με ποιον τρόπο θα το ζητήσει».