Σημαντική πρόοδο διαπιστώνει η Κομισιόν στην αξιολόγηση για την εφαρμογή του πρώτου πακέτου προαπαιτούμενων που συνδέεται με την εκταμίευση των 2 δισ. ευρώ, όπως είπε η Αννίκα Μπράιτχαρντ.

Κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης του Τύπου στις Βρυξέλλες, η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σημείωσε ακόμα πως η σύνταξη της «έκθεσης συμμόρφωσης» από τα τεχνικά κλιμάκια αναμένεται να ολοκληρωθεί «σύντομα».

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση του EuroWorking Group, κατά την οποία τα κράτη μέλη θα ενημερωθούν σχετικά με την πρόοδο στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων. Ωστόσο, εφόσον δεν έχει ολοκληρωθεί η σύνταξη της έκθεσης, δεν αναμένεται να δοθεί το «πράσινο φως» για την εκταμίευση, κάτι που δήλωσε την Τετάρτη στο newpost ευρωπαίος αξιωματούχος

Η ελληνική πλευρά θα προσέλθει σε αυτή την συνεδρίαση έχοντας εκπληρώσει - όπως η ίδια υποστηρίζει -το 90% των προαπαιτούμενων μέτρων, τη στιγμή που οι δανειστές ισχυρίζονται ότι ο κατάλογος με τις ανεκπλήρωτες δράσεις είναι «κενός» τουλάχιστον κατά τα 2/3, και ότι η Αθήνα έχει ακόμη δρόμο μπροστά της… 

Παρά ταύτα, όπως έγραψε το newpost, οι επιτελείς στο υπουργείο Οικονομικών παραμένουν ψύχραιμοι, εκτιμώντας ότι η «ζυγαριά» θα γύρει προς την πλευρά της Ελλάδας μετά τα δύο νέα νομοσχέδια, αυτό της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και των νέων διατάξεων με προαπαιτούμενα, που θα κατατεθούν με τη διαδικασία του κατεπείγοντος Βουλή. Πρόκειται για μία κίνηση, που όπως επισημαίνουν αρμόδιες πηγές, θα μετρήσει θετικά στην συνάντηση που θα έχουν οι εκπρόσωποι των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.