Διαπραγματευτικά οφέλη, με κύριο άξονα την ελάφρυνση του χρέους, βλέπει η Αθήνα από τις «εκρηκτικές» συνέπειες που έχει η προσφυγική κρίση για την Ε.Ε., έχοντας προκαλέσει διχασμό στη γερμανική κυβέρνηση και τον ευρωπαϊκό Βορρά.

Με αφορμή τις πυρετώδεις διαβουλεύσεις για τη διαχείριση του προσφυγικού, με αποκορύφωμα τη «μίνι Σύνοδο Κορυφής» της Κυριακής -όπου κορυφώθηκαν οι γερμανικές πιέσεις προς την χώρα μας- φούντωσαν τα σενάρια περί διευκολύνσεων στο πρόγραμμα της Ελλάδας εξαιτίας των προσφυγικών ροών.

Το Βερολίνο επανειλημμένα έχει αποσυνδέσει το μέτωπο της ελληνικής οικονομίας από το μεταναστευτικό, όπως έκανε χθες ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, Στέφεν Ζάιμπερτ. «Δεν ισχύει ότι η Ελλάδα πρέπει να τα βγάλει πέρα εντελώς μόνη της. Η Ελλάδα έχει μια μεγάλη αποστολή και η Ευρώπη θα την βοηθήσει να υλοποιήσει αυτη την αποστολή. Αυτό δεν είναι λόγος να συγχέουμε τα δύο θέματα» είπε χαρακτηριστικά.

«Διαπραγματευτικό ατού για την Ελλάδα»

Οι επίσημες δηλώσεις, φυσικά δεν σταματούν τα σενάρια για το ελληνικό χρέος. Μιλώντας στο ραδιοφωνικό «Ακραίως» του ΣΚΑΪ με τον Τάκη Χατζή και τον Νίκο Παναγιωτόπουλο, ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Αμανατίδης έκανε λόγο για διαπραγματευτικά ατού της χώρας μας από την προσφυγική κρίση. «Η Ευρώπη θα έρθει στη λογική του συμβιβασμού για το προσφυγικό», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως όπως εκτιμά θα γίνουν υποχωρήσεις από ευρωπαϊκής πλευράς.   

Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, από την πλευρά του, έστειλε μηνύματα προς τον γερμανό υπουργό Εξωτερικών, Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ τόσο για το προσφυγικό ζήτημα, όσο και για αυτό του προγράμματος.

Την ίδια ώρα, στο ίδιο μήκος κύματος, ο γερμανικός Τύπος συνδέει τα δύο ζητήματα. Είναι ενδεικτικό το σημερινό δημοσίευμα της Bild, το οποίο αναρωτιέται αν «θα κάνουν έκπτωση στον Τσίπρα λόγω προσφυγικού».

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, σε Αθήνα και Βρυξέλλες εξετάζουν κάτω από ποιές προϋποθέσεις και με βάση το ενωσιακό δίκαιο μπορεί να κηρυχτεί η Ελλάδα και άλλες χώρες σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω προσφυγικής κρίσης.

«Αυτό θα έδινε τη δυνατότητα στην ΕΕ για νέες ειδικά μέτρα και έξτρα βοήθεια προς την Αθήνα, αλλά θα χρησίμευε ως επιχείρημα για διευκολύνσεις σχετικά με το χρέος» σημειώνεται, με υψηλόβαθμο διπλωμάτη των Βρυξελλών να δηλώνει:

Οι δανειστές και ειδικά η Γερμανία θα μπορούσαν να αξιοποιήσουν την προσφυγική κρίση προκειμένου να υποχωρήσουν στο χρόνο αποπληρωμής του χρέους ή στις προθεσμίες για την εφαρμογή των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων. 

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ από την πλευρά του, έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο χαλάρωσης του Συμφώνου Σταθερότητας στις χώρες που βάλλονται από τις προσφυγικές ροές.

Διχασμός στον ευρωπαϊκό Βορρά

Οι πιέσεις στη γερμανική κυβέρνηση και την Άνγκελα Μέρκελ για την προσφυγική κρίση είναι ισχυρές, με τη δημοτικότητα της καγκελαρίου και των CDU και CSU να «βουλιάζουν».

Οι ενδοκυβερνητικές έριδες έχουν κάνει την εμφάνισή τους στο Βερολίνο, με τον υπουργό Οικονομικών της Βαυαρίας Μάρκους Σέντερ να κάνει λόγο χθες για «πραγματική κρίση στον κυβερνητικό συνασπισμό» σε ό,τι αφορά την πολιτική αντιμετώπισης της προσφυγικής κρίσης.

Ο εκνευρισμός είναι έντονος στο Βερολίνο, με τη Γερμανία να κατηγορεί την Αυστρία -που σηκώνει και φράχτη- ότι οδηγεί πρόσφυγες στα σύνορά της αφού βραδιάσει ώστε να μπορέσουν να περάσουν στο έδαφός της.

Οι εξελίξεις είναι ραγδαίες και οι κινήσεις στη σκακιέρα αναμένονται...