Την εκτίμηση ότι η ανακεφαλαιοποίηση των τεσσάρων συστημικών τραπεζών θα είναι επιτυχής εξέφρασε ο Γιάννης Δραγασάκης, ο οποίος έγινε σήμερα δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης τόνισε ότι το νομοσχέδιο για τους όρους της ανακεφαλαιοποίησης θα έχει ψηφιστεί από την ελληνική Βουλή έως την Κυριακή, σημειώνοντας ότι αναμένουμε το Σάββατο τα stress test της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. «Πάμε καλά με την προετοιμασία. Υπάρχουν οι προϋποθέσεις για μια επιτυχή διαδικασία» είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Δραγασάκης δήλωσε:

Όλα προμηνύουν ότι θα έχουμε μία επιτυχή έκβαση της διαδικασίας. Αναμένουμε τα τελικά αποτελέσματα από την ΕΚΤ το Σάββατο, ώστε έως την Κυριακή να  έχει ψηφιστεί το νομοσχέδιο.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε ότι το σημερινό Euro Working Group είναι μια ευκαιρία να αναγνωριστούν οι θυσίες από πλευράς ελληνικού λαού για να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρώπη και την Ευρωζώνη. Σημείωσε, παράλληλα, ότι για το σκοπό αυτό έχουν δείξει υπευθυνότητα όλες οι πολιτικές δυνάμεις και θα συνεχίσουν να το κάνουν.

Απαντώντας ο κ. Δραγασάκης ανέφερε ότι το βασικό είναι να έχει η Ελλάδα την πρωτοβουλία των κινήσεων, εξηγώντας ότι αυτό δεν αφορά μόνο στην υλοποίηση των υποχρεώσεων της χώρας στους δανειστές, αλλά και την υλοποίηση του παράλληλου προγράμματος, γιατί όπως επισήμανε, η ανάγκη αλλαγής είναι αναγνωρισμένη από όλους.

«Μεγάλο βαρίδι τα κόκκινα δάνεια»

Σε δηλώσεις που έκανε μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης στο Προεδρικό Μέγαροο κ. Δραγασάκης τόνισε ότι «ο λόγος που απέτυχαν οι προηγούμενες ανακεφαλαιοποιήσεις ήταν ότι δεν συνοδεύτηκαν από τη ρύθμιση των κόκκινων δανείων, το οποίο αποτελεί το μεγάλο βαρίδι, τη μαύρη τρύπα». 

«Γι' αυτό και τώρα μαζί με την ανακεφαλαιοποίηση θα προχωρήσουμε αμέσως την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων με ένα πλαίσιο πολιτικής το οποίο θα προστατεύει την πρώτη κατοικία, θα αποτρέπει την αγοραπωλησία δανείων, γιατί ακόμα και στα επιχειρηματικά δάνεια αυτό που ενδιαφέρει είναι η επιχείρηση, η παραγωγική δυνατότητα, η απασχόληση», είπε. «Επομένως», συμπλήρωσε ο κ. Δραγασάκης, «εμείς θέλουμε να συνδέσουμε τη ρύθμιση των επιχειρηματικών δανείων με ένα σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας».
 
Ερωτηθείς πού βασίζει την αισιοδοξία του ότι θα γίνει εγκαίρως η αξιολόγηση και η ανακεφαλαιοποίηση έως το τέλος του χρόνου και δεν θα υπάρξει κούρεμα, ο κ. Δραγασάκης απάντησε: «Διότι είμαστε έτοιμοι».

«Ο πρώτος στόχος μας», είπε, «ήταν να γίνει η ανακεφαλαιοποίηση με τρόπο που δεν θα θιγούν οι καταθέσεις, που σημαίνει πρέπει να γίνει εντός του 2015, διότι από τον επόμενο χρόνο μπαίνει σε εφαρμογή μια οδηγία που επιβάλει το κούρεμα καταθέσεων πάνω από ένα ύψος».

Σημείωσε ότι «είμαστε έτοιμοι λοιπόν να αρχίσει από Δευτέρα η διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης» και τόνισε πως «απ' ό,τι βλέπουμε γενικά υπάρχει ενδιαφέρον για τις ελληνικές τράπεζες, αλλά υπάρχουν και τα ποσά διαθέσιμα να καλυφθούν όπου κι αν οριστούν οι ανάγκες».

Πρόσθεσε ότι τα άλλα θέματα, των κόκκινων δανείων κτλ. είναι θέματα που είναι σε μια διαδικασία διαπραγμάτευσης, «δεν είναι προϋπόθεση το ένα του άλλου». Σε ερώτημα σχετικά με το ότι λέγεται πως αυτό είναι «αγκάθι» στο να κλείσει η αξιολόγηση, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, ανέφερε ότι «λέγονται πολλά και γι' αυτό έχει μεγάλη σημασία να έχουμε καθαρό και σαφές όχι τι θέλουμε εμείς αλλά τι είναι αναγκαίο να γίνει». «Αυτό λοιπόν που είναι αναγκαίο να γίνει», υπογράμμισε, «είναι να προχωρήσει η ανακεφαλαιοποίηση, αμέσως μετά να αρχίσει η διαδικασία με τα κόκκινα δάνεια, για τα οποία μάλιστα προβλέπονται συγκεκριμένες ρυθμίσεις που υπάρχουν στον νόμο».

Ανέφερε ειδικότερα ότι «θα πρέπει να υπάρξει ομαδοποίηση των δανείων, κάτι το οποίο γίνεται ήδη από την ΤτΕ, θα πρέπει να υπάρξει ένα πρόγραμμα προς υλοποίηση κι επομένως αυτά τα βήματα θα ακολουθήσουμε». «Από εκεί και πέρα», πρόσθεσε, «υπάρχουν πάντα επιμέρους φωνές ή παράγοντες, οι οποίοι πιέζουν για διάφορους λόγους προς τη μια ή την άλλη κατεύθυνση». «Καθένας έχει την άποψη του. Η συμφωνία με την οποία προχωρούμε και με τους θεσμούς είναι αυτή που μόλις περιέγραψα», υπογράμμισε ο κ. Δραγασάκης.
 
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης έθεσε και απάντησε το ερώτημα «γιατί πάμε σε νέα ανακεφαλαιοποίηση». Τόνισε ότι ο βασικός λόγος «είναι η αποτυχία των προηγούμενων ανεκαφαλαιοποιήσεων, και ένας λόγος ήταν ότι δεν υπήρξε ρύθμιση των κόκκινων δανείων στο παρελθόν και ο δεύτερος λόγος είναι ότι δεν υπήρξαν κινήσεις αλλαγής στον τρόπο λειτουργίας των τραπεζών». Επ' αυτού, σημείωσε ότι «τώρα, όπως θα διαπιστώσετε, ο νόμος που θα ψηφιστεί προβλέπει ένα σύστημα αξιολόγησης των διοικήσεων των τραπεζών και των διευθυντικών στελεχών με στόχο ακριβώς να υπάρξει και μεγαλύτερη διαφάνεια και δημόσια λογοδοσία των τραπεζών».