current views are: 5

29 Οκτωβρίου 2015
Δημοσίευση14:05

Σταϊνμάγερ: Κοινή αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιουργούνται στα ευρωπαϊκά σύνορα

Στην ανάγκη αποκατάστασης της εμπιστοσύνης της Ελλάδας και της Γερμανίας εστίασε ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ​, ο οποίος αναφέρθηκε εκτενώς στην αντιμετώπιση του προσφυγικού, τονίζοντας πως «χρειάζεται κοινή αντιμετώπιση των προβλημάτων στα ευρωπαϊκά σύνορα».

Δημοσίευση 14:05’
αρθρο-newpost

Στην ανάγκη αποκατάστασης της εμπιστοσύνης της Ελλάδας και της Γερμανίας εστίασε ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ​, ο οποίος αναφέρθηκε εκτενώς στην αντιμετώπιση του προσφυγικού, τονίζοντας πως «χρειάζεται κοινή αντιμετώπιση των προβλημάτων στα ευρωπαϊκά σύνορα».

Στην ανάγκη αποκατάστασης της εμπιστοσύνης της Ελλάδας και της Γερμανίας εστίασε ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ, ο οποίος αναφέρθηκε εκτενώς στην αντιμετώπιση του προσφυγικού, τονίζοντας πως «χρειάζεται κοινή αντιμετώπιση των προβλημάτων στα ευρωπαϊκά σύνορα».

«Η εμπιστοσύνη είναι κάτι που είναι απαραίτητο για την πολιτική και την διπλωματία, ένα θεμέλιο που χρειαζόμαστε σε μία στιγμή που έχουμε να κάνουμε με τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης» σημείωσε ο κ. Σταϊνμάγερ στην κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσε με τον έλληνα υπουργό Εξωτερικών Νίοκο Κοτζιά και υπογράμμισε:

Η οικονομική κρίση που δεν ξεπεράστηκε δεν ήταν η μεγαλύτερη πρόκληση στην Ευρώπη, η μεγαλύτερη πρόκληση είναι το προσφυγικό. 

«Αυτή η βαθιά εμπιστοσύνη, τα τελευταία χρόνια κάπως κλονίστηκε με κάποιες λεκτικές υπερβολές. Αυτό όμως είναι και δική μας ευθύνη και για αυτό είμαι εγώ εγώ εδώ. (…) Θα συζητήσουμε και θα φτιάξουμε τον δρόμο για την αποκατάσταση των καλών, φιλικών σχέσεων που προϋπήρξαν στο παρελθόν» επεσήμανε ακόμα. 

«Έχουμε απόλυτο σεβασμό για το ότι η Ελλάδα βρήκε τη δύναμη να συμφωνήσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και να τις ξεκινήσεις. Έχουμε σεβασμό για τις θυσίες των ελλήνων» υποστήριξε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας και εξέφρασε τη βεβαιότητά του πως η ελληνική κυβέρνηση θα τηρήσει τις συμφωνίες με τους Ευρωπαίους εταίρους. «Αποκόμισα την αίσθηση από τις επαφές μου με τον πρωθυπουργό, πως η Ελλάδα θα υλοποιήσει τα συμφωνηθέντα και στο μέλλον» υποστήριξε χαρακτηριστικά και συνέχισε:

Γνωρίζω πως σε τέτοιες περιπτώσεις, η επιτυχία των μεταρρυθμίσεων αργεί και δουλειά αυτού που είναι επικεφαλής μίας κυβέρνησης είναι να μικρύνει αυτό τον χρόνο.

Αναφερόμενος στο προσφυγικό, ο κ. Σταϊνμάγερ σημείωσε πως «η Ελλάδα όχι μόνο αναγνωρίζει τα ανθρωπιστικά της καθήκοντα, τα τηρεί κιόλας».

«Στην Ευρώπη δεν μπορούμε να έχουμε επιτυχία εάν συνεχίσει να ρίχνει ο ένας το φταίξιμο στον άλλον. Δεν θα οδηγηθούμε πουθενά εάν τα κράτη μέλη φιλονικούν μεταξύ τους. Τώρα θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι πρόκειται για μία πανευρωπαϊκή πρόκληση και η απάντηση θα πρέπει να δοθεί σταδιακά από την Ένωση, εάν εργαστούμε προς την κατεύθυνση των Ευρωπαϊκών λύσεων» τόνισε και πρόσθεσε:

Αυτό θα γίνει με την κοινή αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιουργούνται στα ευρωπαϊκά σύνορα, ίσως να εξετάζαμε μία ευρωπαϊκή υπηρεσία συνόρων, θα πρέπει να δούμε ποιοι είναι οι γείτονές μας. Πέραν της Τουρκίας, δεν πρέπει να παραβλέπουμε τις κοινές προσπάθειες που καταβάλλουμε με τα αφρικανικά κράτη. 

«Για το προσφυγικό θα μπορούμε να βρούμε λύσεις εάν δεχτούμε όλοι ότι μεταξύ των μελών θα υπάρχει δίκαιη κατανομή βαρών. (…) Η δημιουργία hotspots είναι αναγκαία προϋπόθεση, αλλά όχι ικανή, εάν δεν δημιουργήσουμε ένα σύστημα κατανομής σε όλη την Ευρώπη» υπογράμμισε ο κ. Σταϊνμάγερ.  

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς επεσήμανε πως η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από τα Βαλκάνια, τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, καθώς και τις διμερείς σχέσεις. 


σχετικα αρθρα