Θετικό στην πρόωρη εξόφληση του δανείου που έχει χορηγήσει προς την Ελλάδα, είναι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, επαναλαμβάνοντας ότι προϋπόθεση για τη συμμετοχή του στο νέο ελληνικό πρόγραμμα είναι η ελάφρυνση του χρέους.

Ο εκπρόσωπος του Ταμείου, Τζέρι Ράις, απαντώντας σε σχετική ερώτηση κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων ανέφερε ότι «η πρόωρη εξόφληση του δανείου είναι καλοδεχούμενη». Σημειώνεται ότι η οφειλή της χώρας προς το ΔΝΤ από τα δύο πρώτα δάνεια που έχει λάβει στο πλαίσιο των Μνημονίων κυμαίνεται σε περίπου 23 δισ. ευρώ.

Για το ενδεχόμενο χρηματοδοτικής συμμετοχής του Ταμείου στο νέο πρόγραμμα, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ επανέλαβε ότι προϋπόθεση αποτελεί η ελάφρυνση του δημοσίου χρέους της χώρας. Στο ΔΝΤ είναι διατεθειμένοι να συμμετάσχουν, υπό τον όρο ότι το πρόγραμμα θα βασίζεται σε δύο άξονες, σε ισχυρές μεταρρυθμίσεις, αλλά και σε ένα βιώσιμο χρέος, τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Ράις.

Ο κ. Ράις πρόσθεσε προσέθεσε ότι η αντιπροσωπεία του ΔΝΤ συμμετείχε στη διάρκεια της αξιολόγησης που πραγματοποιήθηκε τις προηγούμενες μέρες στην Αθήνα. Όπως είπε χαρακτηριστικά, το ΔΝΤ συμμετέχει στη διαδικασία, καθώς το προηγούμενο πρόγραμμα λήγει τον ερχόμενο Μάρτιο, ενώ συμπλήρωσε ότι το Ταμείο έχει καλή συνεργασία με την κυβέρνηση στα θέματα που αφορούν την τρέχουσα αξιολόγηση. «Συζητήσαμε με την κυβέρνηση θέματα σχετικά με την εφαρμογή των πολιτικών» ανέφερε, κάνοντας λόγο για  φιλόδοξη ατζέντα των μεταρρυθμίσεων.

Η επανέναρξη και η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης θα εξαρτηθεί από τις κυβερνητικές πολιτικές και την εφαρμογή τους, υπογράμμισε.

Απαντώντας σε ερώτηση εάν το Ταμείο συμφωνεί με την θέση της Ευρωζώνης να συσχετισθεί η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών με την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης ο εκπρόσωπος θύμισε ότι η αξιολόγηση από την ΕΚΤ για τις κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών θα ανακοινωθεί στο τέλος της εβδομάδας. Άφησε πάντως να εννοηθεί ότι το Ταμείο στηρίζει την ανεξαρτησία των τραπεζών και επιθυμεί την μη ανάμειξη της κυβέρνησης στις διοικήσεις.

«Ας περιμένουμε να δούμε τα αποτελέσματα. Θεωρούμε πως η επαρκής ανακεφαλαιοποίηση, η στήριξη της διοίκησης των τραπεζών και η αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων θα στηρίξουν την εμπιστοσύνη στον τραπεζικό κλάδο και την ελληνική οικονομία μεσοπρόθεσμα», προσέθεσε.