current views are: 5

29 Οκτωβρίου 2015
Δημοσίευση16:34

Σκληρό πρέσινγκ στον Κατρούγκαλο για «εθνική σύνταξη» στα 384 ευρώ

Εθνική σύνταξη στα 384 έως 392 ευρώ περιλαμβάνει το σχέδιο του υπουργείου Εργασίας για τη μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό

Δημοσίευση 16:34’
αρθρο-newpost

Εθνική σύνταξη στα 384 έως 392 ευρώ περιλαμβάνει το σχέδιο του υπουργείου Εργασίας για τη μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό

Σε βαρύ κλίμα συνεδρίασε, από νωρίς το απόγευμα, η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να ενημερωθεί από τον Γιώργο Κατρούγκαλο για τις αλλαγές στο ασφαλιστικό. Δεν ήταν λίγα τα τηλεφωνήματα διαμαρτυρίας από στελέχη του κόμματος στην ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, όπου εξέφραζαν τον προβληματισμό τους για τα μέτρα στις συντάξεις, αλλά και το σχεδιασμό για εθνική σύνταξη στα 384 ευρώ. 

Η συνεδρίαση ήταν κλειστή, ενώ ενδεικτικό της πίεσης που επικρατεί στην Κουμουνδούρου, είναι ότι υπήρξε εκ των προτέρων ενημέρωση ότι δεν θα υπάρξει ενημέρωση για το περιεχόμενο της συνεδρίασης.  

Στην «πρέσα» ο Κατρούγκαλος

Από τους πρώτους εφτασε στα γραφεία της Κουμουνδούρου ο Γιώργος Κατρούγκαλος, ενώ πέρασε από ανάκριση β’ βαθμού. Το σχέδιο του υπουργείου Εργασίας για τη μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό, περιλαμβάνει εθνική σύνταξη στα 384 έως 392 ευρώ. 

Ο υπουργός Εργασίας θα περάσει από σκληρό πρέσινγκ, προκειμένου η ΠΓ να εγκρίνει την εισήγησή του για «εθνική σύνταξη», λαμβάνοντας παράλληλα τη δέσμευση ότι θα γίνει κάθε προσπάθεια να μην θιγούν οι συντάξεις κάτω των 1.000 ευρώ. Στην κατεύθυνση αυτή, ο κ. Κατρούγκαλος και το επιτελείο του υπ. Εργασίας εξετάζουν να ισχύσουν διαφορετικοί συντελεστές και ποσοστά αναπλήρωσης.

Η σκιά του ασφαλιστικού είναι πυκνή και πάνω από την Κουμουνδούρου, καθώς υπάρχει έντονος προβληματισμός για τις δύσκολες αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν σε κυβερνητικό και κοινοβουλευτικό επίπεδο. Αυτό που τονίζουν είναι τον κοινωνικό αναβρασμό που επικρατεί με αιχμή τις 

Στο εσωτερικό του κόμματος υπογραμμίζουν τη σκληρή στάση των δανειστών, η οποία -όπως λένε- κρύβει ακραίες νεοφιλελεύθερες πρακτικές και κάποιους που δεν θέλουν να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση.

Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνουν σε συζητήσεις τους, ότι σε πολλά από τα μέτρα διαφωνούν, ωστόσο πρέπει να γίνει σεβαστή η δέσμευση για μεταρρυθμίσεις και στο αμέσως επόμενο διάστημα να αρχίσει να υλοποιείται το παράλληλο πρόγραμμα που υποσχέθηκε η κυβέρνηση.

Οι τελικές αποφάσεις, πάντως, θα ληφθούν από το Υπουργικό Συμβούλιο, το οποίο αναμένεται να συνεδριάζει εντός της ερχόμενης εβδομάδας για το ασφαλιστικό. Ωστόσο, το κλίμα που θα διαμορφωθεί στην ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ θα καθορίσει και τη στήριξη του κόμματος στη μεταρρυθμιστική προσπάθεια του Μαξίμου. 


σχετικα αρθρα