Σαφές μήνυμα προς την Αθήνα να μην συνδέει την υλοποίηση των μέτρων του προγράμματος με την προσφυγική κρίση κόμισε κατά τις επαφές του στην Αθήνα ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ. Η πολιτική ηγεσία από την πλευρά της ξεκαθάρισε για ακόμη μία φορά πως δεν θα δεχθεί συζητήσεις για τα ελληνικά σύνορα, καθώς αυτά είναι μέρος της ΕΕ, ενώ επέμεινε στην ανάγκη Ευρωπαϊκής συνδρομής για την προσφυγική κρίση.

«Έχουμε απόλυτο σεβασμό για το ότι η Ελλάδα βρήκε τη δύναμη να συμφωνήσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις» είπε χαρακτηριστικά ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Νίκο Κοτζιά και εξέφρασε τη βεβαιότητά του πως η ελληνική κυβέρνηση θα τηρήσει τις συμφωνίες με τους Ευρωπαίους εταίρους. «Αποκόμισα την αίσθηση από τις επαφές μου με τον πρωθυπουργό, πως η Ελλάδα θα υλοποιήσει τα συμφωνηθέντα και στο μέλλον», είπε.

Σε αυτό το πλαίσιο, έστειλε μήνυμα και για το χρέος, τονίζοντας κατά τη συνέντευξή του στα ΝΕΑ πως θα ήταν καλύτερο για όλες τις πλευρές να μην προβάλλουν «νέες επιθυμίες ή απαιτήσεις» κάθε φορά που υπάρχει μια δυσκολία.  Κάλεσε μάλιστα να εφαρμοστούν τάχιστα οι μεταρρυθμίσεις, λέγοντας πως «τώρα και όχι αύριο είναι η στιγμή να εκσυγχρονιστεί η Ελλάδα».

Οι συζητήσεις για το προσφυγικό

Ως προς την βασική πρόκληση που αντιμετωπίζει αυτούς τους μήνες, το προσφυγικό, ο κ. Σταϊνμάγερ αρκέστηκε να δηλώσει πως θα υπάρχει δίκαιη κατανομή βαρών, σε μία ευθεία αναφορά για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η χώρα μας, χωρίς όμως να αναφερθεί σε ενδεχόμενη ελάφρυνση των μέτρων που προβλέπονται στο πρόγραμμα ή σε οικονομική στήριξη προς την Ελλάδα.

Τόνισε επίσης πως η δημιουργία hotspots θα πρέπει να συνοδεύεται ένα σύστημα κατανομής προσφύγων σε όλη την Ευρώπη.

Σε επίπεδο τουλάχιστον δημόσιων δηλώσεων, ο Γερμανός ΥΠΕΞ δεν αναφέρθηκε στο ζήτημα κοινών περιπολιών στο Αιγαίο. Δήλωσε κατά την συνέντευξη Τύπου με τον κ. Κοτζιά, πως «πρέπει να αντιμετωπιστούν με κοινό τρόπο τα προβλήματα που δημιουργούνται στα ευρωπαϊκά σύνορα, ίσως να εξετάζαμε μία ευρωπαϊκή υπηρεσία συνόρων».

Από την πλευρά τους, τόσο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, όσο και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έκαναν σαφή την ελληνική θέση ως προς το θέμα της φύλαξης των συνόρων.

«Η Ευρώπη έχει σύνορα. Και τα σύνορά της καθορίζονται με βάση το διεθνές δίκαιο και το ευρωπαϊκό δίκαιο, κυρίως. Αυτά τα σύνορα είναι τα σύνορα των κρατών-μελών, όπως ορίζονται κυριάρχως από τα κράτη-μέλη. Αυτά τα σύνορα θα τα προστατεύσουμε μαζί, αλλά το ποια είναι τα σύνορα και ποιος είναι ο τρόπος που θα τα προστατεύσουμε είναι θέμα κυριαρχίας του κάθε κράτους και αυτό το καθορίζουμε εμείς» τόνισε ο κ. Παυλόπουλος μετά τη συνάντηση με τον κ. Σταϊνμάγερ.

Ο κ. Τσίπρας από την πλευρά του ζήτησε να επιταχυνθεί η διαδικασία συννενόησης με την Τουρκία ώστε να μετατεθεί εκεί το βάρος της διαχείρισης των προσφυγικών ροών και επανέλαβε το αίτημά του για πρόσθετη στήριξη από την ΕΕ. 

Τέλος επανέλαβε πως η χώρα μας είναι υπέρ της ενίσχυσης των σχέσεων ΕΕ- Τουρκίας, χωρίς όμως εκπτώσεις από το ευρωπαϊκό κεκτημένο.