Σε συμφωνία για ομαλοποίηση και διεύρυνση των διμερών ελληνογερμανικών σχέσεων κατέληξαν οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών, Νίκος Κοτζιάς και Φράνκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ.

Όπως επισήμαναν οι δύο άνδρες, και στο πλαίσιο της κοινής συνέντευξης τύπου, κοινή βούληση και στόχος είναι να δοθεί μια νέα ώθηση στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, εστιάζοντας ιδιαίτερα στην οικοδόμηση ενός νέου πλαισίου για την Γερμανο-ελληνική εταιρική σχέση καθώς, όπως τόνισε ο κ. Κοτζιάς «Ελλάδα και Γερμανία είναι δύο χώρες με πολύχρονους και βαθείς πολιτισμικούς δεσμούς», που όπως είπε ο κ. Σταϊνμάγερ πρέπει «να βρούν τον δρόμο της ανοικοδόμησης των καλών σχέσεων και της εμπιστοσύνης».

Σε αυτό το πλαίσιο συμφωνήθηκε η ταχεία σύσταση του Γερμανο-ελληνικού Ιδρύματος Νεολαίας, με σκοπό την προώθηση του διαλόγου και των ανταλλαγών μεταξύ των νέων των δύο χωρών.

Παράλληλα αποφασίστηκε μία πιο στενή συνεργασία στους τομείς της εκπαίδευσης και των επιστημών, καθώς επίσης και στην περαιτέρω εντατικοποίηση της ήδη επιτυχούς συνεργασίας στον τομέα της έρευνας.

Τέλος οι δύο υπουργοί Εξωτερικών συμφώνησαν στη δημιουργία κοινών θεσμών για τη μεταφορά τεχονογνωσίας, μεταξύ άλλων, στους τομείς της ενέργειας και της υγείας.