Επίτιμος διδάκτορας του Πανεπιστημίου Πειραιώς αναγορεύτηκε ο  υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας  Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ.

«Αγάπα τον φίλο σου με τα ελαττώματά του» είπε ο κ. Σταϊνμάγερ και συνέχισε: 

Αλάνθαστος δεν είναι κανείς στην Ευρώπη, ούτε οι Έλληνες ούτε οι Γερμανοί.

Σε αυτό το πλαίσιο υποστήριξε ως καλός φίλος βρίσκεται σήμερα στη χώρα μας και ως καλός φίλος έγινε δεκτός «σε μία εποχή που για την Ελλάδα και για όλους μας στην Ευρώπη δεν είναι μια καλή εποχή».

Ο κ. Σταϊνμάγερ έκανε μία αναφορά στη δεκαετία του '70 και στη γνωριμία του με τον Έλληνα ομόλογό του τον οποίο συνεχάρη για την διδασκαλία και την εργασία του στο Πανεπιστήμιο Πειραιά καθώς και για την οργανωτικότητά του, τονίζοντας ότι ο Νίκος Κοτζιάς διακρινόταν ως «αγωνιστής της ελεύθερης γνώμης τόσο στην Ελλάδα όσο και στη Γερμανία».

«Οι διαφορετικές απόψεις είναι η βάση των αξιών μας στην ΕΕ», τόνισε ο Γερμανός ΥΠΕΞ επισημαίνοντας ότι η σημερινή τιμή του Πανεπιστημίου προς το άτομό του δεν εκλαμβάνεται ως προσωπική από τον ίδιο αλλά ως ένας επιπλέον λόγος για να εργαστεί με όλες του τις δυνάμεις για μία καλύτερη σχέση μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας και το κοινό μας ευρωπαϊκό μέλλον.