του Τάσου Τσιφόρου

Αν και άπαντες στη Νέα Δημοκρατία, με πρώτους τους τέσσερις διεκδικητές της ηγεσίας, ομνύουν στην ενότητα του κόμματος προκειμένου να αποτελέσει συγκροτημένη εναλλακτική πρόταση έναντι της δοκιμαζόμενης κυβέρνησης Τσίπρα, οι τόνοι μεταξύ των υποψηφίων ανεβαίνουν.
Άλλωστε, μέχρι τις κάλπες απομένουν ουσιαστικά τρεις εβδομάδες. Τρείς εβδομάδες σκληρών και έντονων αντιπαραθέσεων.
Χθες στο στόχαστρο βρέθηκε, ανοικτά πλέον, ο κ. Απόστολος Τζιτζικώστας, καθώς βρέθηκε να δέχεται πυρά τόσο από τον Ευάγγελο Μεϊμαράκη όσο και από τον Κυριάκο Μητσοτάκη. 

Προκάλεσε, δε, αίσθηση ότι στην πρώτη του ουσιαστικά παρέμβαση με εσωκομματικό χρώμα, και μάλιστα στο κάστρο του Απ. Τζιτζικώστα, την κεντρική Μακεδονία, ο κ. Μεϊμαράκης επέλεξε να αποδομήσει τον εξωκοινοβουλευτικό χαρακτήρα της υποψηφιότητας του 37χρονου Περιφερειάρχη. 

Και, μάλιστα, σε δύο σημεία της ομιλίας του. Στο πρώτο, σχολιάζοντας τις κινήσεις και τα μέτρα που φέρνει η κυβέρνηση, ο κ. Μεϊμαράκης σχολίασε ότι οι συνθήκες απαιτούν «να υπάρχει μια Αξιωματική Αντιπολίτευση, η οποία θα είναι συγκροτημένη, η οποία θα μπορεί να δίνει μάχη στο Κοινοβούλιο. Μέσα από το Κοινοβούλιο  να γίνεται συζήτηση με την κοινωνία. Η συζήτηση με την κοινωνία δεν είναι κάτι το αφηρημένο, δεν είναι προχωράω στο δρόμο και μιλάω με τον καθένα».  

Και αμέσως μετά, κάλεσε τους πολίτες να υπερβούν στην επιλογή του κριτήρια συναισθηματικά, κριτήρια τοπικιστικά, κριτήρια φιλικά και να επιλέξουν με «κριτήρια εξόχως πολιτικά, τα οποία πρέπει να οδηγήσουν την σκέψη μας στο ότι η Νέα Δημοκρατία πρέπει να έχει κοινοβουλευτικό Πρόεδρο, ότι η μάχη είναι στη Βουλή, ότι το Πολίτευμα μας είναι η Κοινοβουλευτική Δημοκρατία και ότι μέσω Βουλής προσπαθείς να πάρεις την εμπιστοσύνη των πολιτών και να κυβερνήσεις για να υλοποιήσεις τις αρχές σου και τις ιδέες σου».

Σε παράλληλους χρόνους, ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωνε προς δημοσιογράφους, με τους οποίους συναντήθηκε χθες, ότι ενδεχόμενη εκλογή του κ. Τζιτζικώστα θα οδηγήσει σε δύο αποτελέσματα: είτε αυτός που θα αναλάβει την εκπροσώπηση του κόμματος στη Βουλή θα είναι αποτελεσματικός οπότε θα υπάρξει, εκ των πραγμάτων, δυαρχία, είτε το κόμμα θα υποχρεωθεί σε μία χαμηλού επιπέδου κοινοβουλευτική παρουσία. 

Στον πυρήνα των επιθέσεων των δύο διεκδικητών, βρίσκεται προφανώς η εκτίμηση ότι ο κ. Τζιτζικώστας συνιστά υπολογίσιμο μέγεθος στην κούρσα διαδοχής. Έτσι, σε πείσμα των εκτιμήσεων συνεργατών του κ. Μεϊμαράκη για νίκη από τον πρώτο γύρο και της αισιοδοξίας του επιτελείου Μητσοτάκη για βέβαιη είσοδο στο δεύτερο γύρο, είναι η δυναμική που, τελικώς, θα αναπτύξει η υποψηφιότητα του κ. Τζιτζικώστα που θα κρίνει την έκβαση της μάχης. Ο ίδιος, χθες, μιλώντας στον Άλφα απέδωσε τις επιθέσεις που δέχεται στο γεγονός ότι η υποψηφιότητα του ξεβολεύει πολλούς.

«Ήρθε η ώρα κάνουμε τη φυγή προς τα εμπρός. Να αλλάξουμε εμείς τη νοοτροπία των κλειστών συστημάτων για να πείσουμε τους πολίτες πως μπορούμε και πάλι να αλλάξουμε τη χώρα. Μόνο αν κάνουμε τη φυγή προς τα εμπρός, μπορούμε να πείσουμε τους πολίτες να μας εμπιστευτούν και πάλι...» ανέφερε, και κατέληξε «η παράταξη δε μπορεί να περιμένει, η χώρα δε μπορεί να περιμένει. Θέλω να ξαναμιλήσω στους πολίτες, στην κοινωνία. Γιατί στην κοινωνία έχασε η ΝΔ τις μάχες».