Την εκτίμηση ότι για το 2016 η Ευρωπαϊκή Ένωση θα χρειαστεί 8-10 δισ. ευρώ για να αντιμετωπίσει την προσφυγική κρίση υπογράμμισε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Γκίντερ Έτινγκερ. 

Μιλώντας στην εφημερίδα Rheinische Post, ο Γερμανός πολιτικός σημείωσε ότι οι Βρυξέλλες θα χρειαστούν πολύ περισσότερα χρήματα για τη συνεισφορά τους στους προσφυγικούς καταυλισμούς της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) στην Ιορδανία και στον Λίβανο, αλλά και για τη δημιουργία hotspots στην Ελλάδα και την Ιταλία.

Όπως εξήγησε ο 'Ετινγκερ:

Για το 2016 η ΕΕ χρειάζεται από τις χώρες μέλη οκτώ με δέκα δισεκατομμύρια ευρώ. Από αυτά η Γερμανία θα πρέπει να καταβάλει περισσότερα από το ένα πέμπτο, δηλαδή περίπου δύο δισεκ. ευρώ.

Παράλληλα η Ευρώπη θα πρέπει να ενισχύσει σημαντικά τις ικανότητές της στην υποδοχή προσφύγων, επεσήμανε.

«Η Ευρώπη πρέπει να διαθέτει την ικανότητα να μπορεί να καταγράφει 10.000 πρόσφυγες την ημέρα», είπε χαρακτηριστικά ο Ευρωπαίος Επίτροπος.

«Γι’ αυτό τον λόγο είναι σωστή η δημιουργία hotspots», πρόσθεσε. «Θα πρέπει να υπάρχουν εκεί απ’ όπου γίνεται η είσοδος στην Ευρώπη, όμως αν υπάρξει ανάγκη και στα γερμανο-αυστριακά σύνορα», τόνισε ο Έτινγκερ.

Παράλληλα ο Γερμανός πολιτικός σχολίασε και τη «δεξιά στροφή» που παρατηρείται στην ΕΕ εξαιτίας της προσφυγικής κρίσης, επισημαίνοντας ότι οι «δεξιοί λαϊκιστές κερδίζουν δημοτικότητα».