της Άρτεμις Παραδείσου 

Τo ψάχνουν από δω, το ψάχνουν από κει, όμως ο λογαριασμός δεν βγαίνει για το οικονομικό επιτελείο. Η προσπάθεια αναζήτησης ισοδύναμων που θα αντικαταστήσουν τον ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση δεν έχει αποδώσει ακόμη καρπούς. Έως τώρα έχουν γίνει συσκέψεις επί συσκέψεων και όλες οι οδοί αναζήτησης εσόδων για το κράτος οδηγούν προς το παρόν σε αδιέξοδο.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος αντιτίθεται στο σχέδιο που θέλει ως πηγή εσόδων την αύξηση των τελών κυκλοφορίας πρωτίστως σε πολυτελή αυτοκίνητα. Αντιθέτως εμφανίζεται να συζητεί περισσότερο την επιστροφή του παλαιότερου σεναρίου που ναυάγησε. Δηλαδή την φορολόγηση του μοσχαρίσιου κρέατος με συντελεστή ΦΠΑ 23%.

Αρμόδιες κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι το κουαρτέτο των θεσμών έχει υποδείξει στην ελληνική κυβέρνηση να βρει ισοδύναμο για τα 400 εκατ. ευρώ που θεωρητικά δεν θα εισπραχθούν από την επιβολή ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση με επιβολή ΦΠΑ σε άλλες υπηρεσίες και προϊόντα. Αυτή η απαίτηση αναγκάζει το οικονομικό επιτελείο να κοιτάξει και πάλι προς την φορολόγηση του κόκκινου κρέατος με 23%, απόφαση που το περασμένο καλοκαίρι- προτού αποσυρθεί- είχε ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων.

Στην κυβέρνηση παραδέχονται πλέον πως, ακόμη κι εάν εφαρμοστεί το μέτρο της επιβολής ΦΠΑ στα ιδιωτικά σχολεία, τα έσοδα θα είναι πολύ μικρότερα από τα αναμενόμενα καθώς «ο αρχικός σχεδιασμός έγινε πρόχειρα και χωρίς να υπολογιστούν επακριβώς οι δυνατότητες απόδοσής του μέσα από την ιδιωτική εκπαίδευση».