Η λύση στο προσφυγικό είναι Ευρωπαϊκή, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς μετά τη συνάντηση που είχε με τον Ούγγρο ομόλογό του.

Ο κ. Κοτζιάς σημείωσε ότι «δεν είναι δυνατόν ορισμένα κράτη μέλη να θεωρούν ότι το ζήτημα δεν είναι πανευρωπαϊκό, αλλά θέμα πέντε - έξι κρατών. Δεν γίνεται το πρόβλημα να μείνει στα κράτη αυτά και να προσπαθεί το ένα κράτος να προωθήσει το πρόβλημα στο άλλο».

Τόνισε επίσης την ανάγκη κατανομής των βαρών των προσφυγικών ροών σε ολόκληρη την ΕΕ, καθώς -όπως χαρακτηριστικά είπε- δεν μπορούν να κουβαλούν μικρά κράτη σαν την Ελλάδα το βάρος των προσφύγων.

Από την πλευρά του ο Πέτερ Σιγιάρτο χαρακτήρισε τη μεταναστευτική κρίση ως την πιο σοβαρή πρόκληση που έχει αντιμετωπίσει ποτέ στην ιστορία της η Ευρωπαϊκή Ένωση και συνέχισε:

Αντί να επιτιθέμεθα και να επικρίνουμε ο ένας τον άλλο είναι πολύ σημαντικό να βρούμε τις κοινές λύσεις μαζί.

Σε αυτό το πλαίσιο, κάλεσε τους ευρωπαϊκούς θεσμούς να αναλάβουν δράση και να μην περιορίζονται μόνο στα λόγια και παρατήρησε χαρακτηριστικά:

Έχουμε συζητήσει για τις δυνητικές λύσεις τόσο πολύ, ωστόσο παρά τις συζητήσεις πραγματικά αποτελεσματική λύση δεν υιοθετήθηκε.

Ο Ούγγρος ΥΠΕΞ εμφανίστηκε φανερά ενοχλημένος για το ότι η ΕΕ δεν εστίασε εγκαίρως στο πρόβλημα που έχει προκληθεί στη μεταναστευτική οδό των δυτικών Βαλκανίων.